Učitelka vystupovala v pořadu Máte slovo a dětem představovala jako vzor Pannu Marii. Ze školy musela odejít.

pátek 14. října 2016 ·

Ve zkušební době byla ze základní školy v Janouškově ulici v Brně propuštěna učitelka Petra Štěpánová – některým rodičům vadila její veřejná vystoupení v pořadu Máte slovo. Vyvrcholením pak mělo být to, že do třídy přinesla sošku Panny Marie a žákům údajně řekla, že pokud budou zlobit, půjdou ji poprosit o odpuštění. Vnášela učitelka do výuky svoje politické a náboženské názory? O aféře informuje Deník.cz.


Petra Štěpánová (repro ČT1)
V pořadu Máte slovo se Štěpánová tvrdě vyjadřovala na adresu komunismu a ruského prezidenta Putina. Tvrdila také, že jí žáci žádali, aby v televizi vzkázala „ať už konečně skončí komunismus“. Prohlásila, že „Američani osvobodili Evropu od Hitlera“ a později dodala: „Nejlepší by podle mě bylo, kdyby se tehdy Američani vylodili a následně došli až do Moskvy. Nemuselo dojít ke studené válce a dnes jsme mohli mít klid.“

Stala se poté populární osobností na sociálních sítích a v některých internetových serverech.

Některým rodičům její veřejné vystupování vadilo, jiní byli tolerantnější. Ještě před tím, než probrali situaci na třídní schůzce, vedení školy učitelku propustilo.

Ta tvrdí, že kvůli svým politickým výrokům má nyní s hledáním práce ve školství problém. „Na jedné základní škole už jsme byli domluvení, že nastoupím. Když jsem je ale upozornila, že se věnuji politickým tématům, vyhledali si články na internetu a oznámili mi, že jsem při pohovoru neuspěla. Přestože jsem jinak splňovala všechny požadavky," uvedla Štěpánová pro Deník.cz.


Celý text v Deníku.cz naleznete zde

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
14. října 2016 v 16:16  

Jenže ono asi ani tak nejde o politická či náboženská témata, jako spíš o to, že paní učitelka je, řekněme to kulantně, poněkud svérázná, a kdo by si chtěl dělat zbytečné problémy, když to evidentně smrdí velmi častými střety s rodiči.

Janek Wagner řekl(a)...
14. října 2016 v 17:43  

Podrobnosti o Petře Stěpánové naleznete na jejím webu http://www.petra2010.cz/. O cause jsme informovali v rubrice Přečtěte si http://www.ceskaskola.cz/2016/03/prectete-si-antikomunistickou-ucitelku.html.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. října 2016 v 18:22  

Bum bááác! To je ale řízné téma, panečku!
Jak je to s náboženskými tématy třeba ve výuce náboženství, nebo s politickými tématy v dějepise, literatuře a základech společenských věd?
Co třeba taková výstava Genesis Expo ve škole, nebo zcela náhodná beseda stávajícího hejtmana pár týdnů před krajskými volbami tamtéž? A co když se běžné postoje a názory učitelovy shodou okolností shodují s podstatnou částí programu nějakého politického subjektu? Třeba, že pracovat se má svědomitě a s radostí, že se člověk nemá bát a že nemá krást, že je správné soucítit s potřebnými, bojovat za světový mír, proti devastaci životního prostředí, že se má žít v souladu s dobrými mravy a zákony čr i evropskými, a přidat na platech učitelům...
'A pančiteli, jaký je váš názor na legalizaci marihuany?'
'O tom já tady ale nemůžu mluvit.'
'My to na vás neřekneme... pančiteli...'
BUMsssss

Eva Adamová řekl(a)...
14. října 2016 v 18:53  

Ano vidím: šestnáctileté plácání se po vysokých školách a od ničeho nikam, hledání sebe sama, ve 40 letech minimální praxe, ale plná huba keců o ideálech.
To jsou velmi kvalitní předpoklady k tomu, aby ji ředitelé na svých školách nechtěli, už v momentě, kdy nahlédnou do životopisu. A já se jim ani nedivím, s takovými lidmi nebývá k vydržení a u děcek většinou nemají ani tu minimální autoritu.

Unknown řekl(a)...
14. října 2016 v 21:46  

"exorcista otec Elias Vella z Malty či charizmatický uzdravovatel otec James Manjackal z Indie"

Vnucovat žákům ideologii jakéhokoliv druhu je naprosto nepřípustné. Třídu můžou navštěvovat také děti ateistů nebo jiného vyznání. Je logické, že rodiče jsou nespokojeni. Kromě vymítačů ďábla už chybí jen ta inkvizice.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.