Jak zlepšit vztah Čechů a Romů? Rozhovor s autory filmu FC Roma, který zvítězil na jihlavském festivalu

neděle 30. října 2016 ·

„Jde o každodenní trpělivou práci, z níž roste něco jako komunita. Chybí tu podle mě lokální aktivní politika, místo toho vždy nějaká strana vyhlásí vznešený velkolepý plán a zapřáhne celostátní neziskovky. Mnohdy ale neexistuje napojení na místní politiky ani občany, kteří by přitom často pomohli. Odmítám klišé, že všichni venkovští burani jsou stejní rasisti. Ne každý by protestoval proti romským dětem na školách, kdyby se podařilo je do nich přivést,“ odpovídá na otázku, jak zlepšit vztah Čechů a Romů Tomáš Bojar, jeden z režisérů filmu FC Roma, který právě získal ocenění „nejlepší český dokumentární film 2016“ na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.


Tvůrci filmu FC Roma (kviff.com)
Dokumentární film FC Roma sleduje fotbalový klub složený z romských hráčů a jeho snahu vůbec sehnat soupeře ochotné se s ním utkat. Server Aktuálně.cz přináší rozhovor s oběma tvůrci filmu Rozálíí Kohoutovou a Tomášem Bojarem.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Zajímavá byla scéna, v níž hrdinové nadávají na muslimy. I skrze jejich negativní vlastnosti se ukazuje, že jde vážně o normální Čechy. Zároveň jste se tak vyhnuli idealizování Romů do podoby vznešených divochů.

Kohoutová: Jistě. Že je někdo Rom, neznamená, že by byl dokonale čistá oběť.
Bojar: Přesně těmto klišé jsme se chtěli vyhnout. Nejdřív intuitivně, pak i aktivně. A myslím, že pokud má náš film nějakou sílu, tak právě v tom, že se jde s těmi lidmi ztotožnit a nejde o barvotiskové hrdiny v utlačujícím světě plném nepochopení, kteří nikdy neudělali nic špatně.
Kohoutová: Ze strany dramaturgů HBO, na klauzurách našeho zvukaře, nebo třeba i během diskuze na festivalu v Jihlavě se setkáváme s názorem, že jde o protiromský film. Existuje stereotyp ohledně korektního zobrazení romské menšiny a očividně ho nenaplňujeme.
Bojar: Schytáváme to opravdu z obou stran.

Rasismus je důležité téma vašeho dokumentu. Jde se ho zbavit? Mluvili jsme už o scéně, v níž vidíme, že i Romové smýšlejí rasisticky o další menšině. Muslimové si kus od nich otevírají restauraci a oni předpokládají, že jim od nich hrozí bombové útoky, když si na ně nedají pozor. Pokud ani Romové, kteří se s nesmyslnými stereotypy potýkají celý život, nejsou schopní jim odolat, co s tím?

Kohoutová: Žila jsem jednu dobu v Paříži za vlády Sarkozyho a na vlastní oči viděla, jak se tam veškeré problémy místní ekonomiky svádějí na romské přistěhovalce z východní Evropy. Vzbuzovalo to samozřejmě i vlnu odporu vůči rasistům, jenže když bydlíte v šestnáctém obvodu v buržoa bytě, tak se vám snadno říká, že rasizmus je špatný. Nemáte důvod být rasista. Jenže když žijete někde na severu na sídlišti, nemáte práci a začínáte mít dojem, že sami nepatříte do společnosti, snadno v sobě najdete nenávist vůči minoritě, která se objevila bezprostředně mezi vámi. Proto mi přijde přirozené, že i Rom čelící celý život předsudkům má sám ty samé předsudky vůči lidem, kteří jsou najednou v jeho pozici. Na téhle úrovni jsou rasismus a xenofobie bohužel do určité míry přirozená reakce a těžko říct, jak se jich zbavit.


Celý rozhovor naleznete zde

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
30. října 2016 v 21:35  

Po nedávných událostech v Žatci, kdy jsem shlédl weby organizace Romea (romea.cz a facebook) a videa z Žatce, jsem shledal, že největšími rasisty jsou právě Romové samotní.
Když si přečtete, co jsou schopní napsat v diskusích, jaké články jsou schopní napsat jejich "osobnosti", když vidíte na videu, co dokáží vykřikovat jejich "osobnosti", tak je to marné, marné, marné.
Tolik nenávisti, pokřiveného podávání reality, rasismu a agresivity (a snad i blbosti), to se hned tak nevidí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2016 v 21:58  

V textu celého rozhovoru jsem našel jediné slovo, které obsahuje řetězec 'škol'.
Takže sem tento článek vyloženě patří. A co nového třeba ne ministerstvu školství?

Jiri Janecek řekl(a)...
31. října 2016 v 7:06  

"Ne každý by protestoval proti romským dětem na školách, kdyby se podařilo je do nich přivést."
1. Pomiňte, ale je schopný někdo jmenovat jednoho učitele, který by proti romským dětem ve škole protestovat? Já se obávám, že proti segregaci romských dětí jen na základě etnicity není ani Tomáš Vandas...
2. "...kdyby se podařilo..." - a tomu brání co?
---
Jinak o filmu jsem několikrát četl a vždy tam byla i ta hláška "nikdo s nimi nechce hrát".
U nás na okrese to funguje tak, že mužstvo, které se přihlásí do soutěže (k čemuž je třeba nějaké lejstro o hřišti, 11 registrovaných hráčů s lékařskou prohlídkou a možná nějaká kauce do 10000 Kč), tuto soutěž hraje se všemi ostatními týmy. A pokud by ti s nimi nechtěli hrát, tak kontumačně prohrají... Myslím, že v Ústí je to stejné...
V méně rozhovorech bylo něco o tom, že ti romští fotbalisti jsou občas živější a jednou se poprali a rasističtí bafuňáři je nenechali hrát... K tomu snad jen, že zastavení činnosti, bodový odečet či vyloučení ze soutěže jsou v případě násilí na hřišti standardním disciplinárním trestem.

mirek vaněk řekl(a)...
31. října 2016 v 7:57  

Pane Pytlíku. Jedna paní(nebo pán) povídala, že se budou předělávat RVP. Ale to se dozvíme až bude hotová výsledná verze. Pak budou všichni překvapeni, že učící učitelé mají výhrady.

Jinak češi nejsou o nic větší rasisté než jiné národy.

Unknown řekl(a)...
31. října 2016 v 23:12  

www.Romea.cz

Směle se tento server dá označit jako xenofobní, názory rasistické. Je to již za hranou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.