České egyptologii je 75 let. Ve světě je slavná, doma se potýká s nedostatkem peněz, ohrožena je i unikátní výstava

neděle 30. října 2016 ·

Česká egyptologie v pondělí oslaví 75. narozeniny a přestože má ve světě velké renomé, doma se neustále potýká s nedostatkem peněz. Nejdéle trvající a největší česká vědecká expedice v zahraničí nezapadá do žádných státních grantových výzev, peníze dostává zejména od ministerstva školství. „Neustále máme před sebou hrozbu, že valná část lidí bude muset z ústavu odejít, protože je nezaplatíme. Tak to skutečně je každý rok. Je to vyčerpávající," řekl v rozhovoru pro ČTK egyptolog Miroslav Bárta.


Miroslav Bárta (Repro ČT24)
Podle něj je ohrožen i osud připravované unikátní výstavy nazvané Říše slunce s artefakty pocházejícími z hlavních světových archeologických objevů ústavu včetně Abúsíru.

Čeští egyptologové mají na svém kontě už několik významných objevů – patří mezi ně například hrobka královny Chentkaus III, pohřeb lodi z konce 3. dynastie nebo nález série krásných soch z 5. dynastie.

Na jaře Češi oznámili, že našli v Egyptě unikátní osmnáct metrů dlouhý dřevěný člun starý čtyři a půl tisíce let. A v těchto dnech dochází podle Bárty v Egyptě k dalším velkým objevům, které odhalí nové aspekty staroegyptského náboženství.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
31. října 2016 v 7:44  

Jo to je typické. A až odborníci odejdou do zahraničí, pak se politici začnou divit proč a začnou debatovat nad opatřeními.
Důsledek zvrácené politiky "K čemu nám to bude." Automobilku egyptologií nepostavíme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.