Ředitelka ZŠ: Pracovití a dobří učitelé by měli být za práci daleko lépe odměněni.

pondělí 31. října 2016 ·

Základní škola Malenovice už desátým rokem otevírá speciální třídy pro mimořádně nadané děti. Ředitelka školy Zdeňka Jančíková ovšem v rozhovoru pro MF DNES připouští, že současný systém příliš neumožňuje učitele za práci s nadanými dětmi odměnit, spíše spoléhá na jejich ochotu dělat práci navíc.

Zdeňka Jančíková v rozhovoru říká:

Talentům prospívá, když s nimi pedagogové, vysokoškolsky vzdělaní odborníci řeší různé expertní otázky i po vyučování. Nebo je individuálně a systematicky připravují na olympiády, soutěže. To je dohromady velké množství hodin, které nejsme schopni těmto lidem zaplatit a motivovat další. Pracovití a dobří učitelé by měli být za práci daleko lépe odměněni.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Zlínský kraj)

10 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
31. října 2016 v 9:07  

Souhlasím s nadpisem. Jaká jsou ale kritéria dobrých a pracovitých učitelů? Tuto frázi slýcháme pořád dokola od různých představitelů MŠMT i jiných organizací.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
31. října 2016 v 9:57  

Hlavně těch kritérií je víc a žádný člověk není zcela univerzální a stejný jako druhý. Takže jeden třeba udělá kroužek navíc, ale v hodině je třeba jiný kolega, který v jiném předmětu udělá hodinu zajímavější. A teď to porovnejte.

V současné situaci, kdy výchovní poradci a třeba ICT koordinátoři moc volného času nemají, tak třeba nepovedou kroužky nebo nemají čas ve "volném čase" budou podle jedněch měřítek vlastně "špatní". Na druhé straně dělají částečně práci, která spadá do kategorie vedoucích pracovníků a měli by to mít fixně v tarifu, ale nemají.

Unknown řekl(a)...
31. října 2016 v 12:21  

milá ředitelko,dobrý a pracovitý zaměstnanec je hodnocen tak,jak šéf uzná za vhodné )výborně,průměrně,mizerně) a špatný a nepracovitý nemá ve firmě co pohledávat

Unknown řekl(a)...
31. října 2016 v 12:25  

podmínkou pro ředitelský postu by mělo být pět let práce v soukromé firmě,
pak by ředitelstvo v našem školství nebyla jedna velká personální tragokomedie

mirek vaněk řekl(a)...
31. října 2016 v 15:13  

Ve školství je něco jako limit mezd. Takže víc ředitel nemůže utratit i kdyby se rozkrájel.
Dnes špatný učitel učí, protože lepší není k dispozici.
Však to ve firmách taky poznáte.

Jana Karvaiová řekl(a)...
31. října 2016 v 17:22  

http://www.pedagogicke.info/2016/10/jiri-kuhn-jak-pracovalo-ministerstvo.html
To si počtete.

Unknown řekl(a)...
31. října 2016 v 17:53  

mirek/ kritériem ve školství není dobrý špatný ale 1.příbuzný,kamarád,spolustraník,vyhovující osoba a 2. ostatní,
čímž neříkám,že synovec ředitele či manželkou nemohou být skvělými zkušenými pedagogy,
lidé z pevní skupiny však jsou prioritně odměňováni a to všichni,na lidi ze sk 2 se příliš nedostává,ředitel však i tam má dva tři lidi,kteří jsou kvalitní odmění je,i ve firmě je omezený balík peněz,i tam jsou protekční jedinci,ale nemohou být neschopní,protože tam za ně nikdo dělat nebude a jejich průšvihy jsou zároveň i průšvihy jejich šéfa (příbuzného)

Unknown řekl(a)...
31. října 2016 v 18:00  

ještě k pojmům kvalitní a nekvalitní,u firmy jsou jasná kritéria,parametry,hodnocení,kdežto ve školství nic takového neexistuje,a ne že by to nebylo možné, ale je to pracné a pravda by se objektivně vyjevila,takže všem vyhovuje současný stav,kdy má každý své jisté a nikdo nechce zariskovat zhoršení svého postavení,no učitelů je velký nadbytek,takový,že když na jedno místo čeká 10 jiných,není možné,aby z těch 10 nebyli dva lepší než ten stávající

Nicka Pytlik řekl(a)...
31. října 2016 v 23:01  

Znovu opakuji, že podstatou problému odměňování není jestli 'kvalitní' nebo 'nekvalitní', ale jestli 'prospěšný' nebo 'neprospěšný'.
Škoda jen, že se patrně nedozvíme, podle jakých kritérií odměňuje členy sboru paní ředitelka, nebo asi lépe, jakých kritérií by se přidržela, kdyby dostatek peněz měla.

Unknown řekl(a)...
31. října 2016 v 23:07  

31. října 2016 23:01

Spíše objektivní a subjektivní. Kamarádi, přátelé, přátelé a kamarádi ředitelky, starosty, milenky,...dostanou nadtarif přece vždy! Dokud neexistují přesná pravidla, která budou kontrolována nadřízenými složkami, tak se nehneme ani o píď. Navíc většina ředitelů nejsou osobnosti, ale zřizovatelem dosazení pohůnci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.