Inkluzivní jazykové vzdělávání: dotazníky pro žáky i rodiče

pondělí 10. října 2016 ·

Spolek Česká škola bez hranic vytvořil speciální dotazníky pro žáky, kteří přicházejí do běžných základních škol z jinojazyčného prostředí, bez znalosti češtiny. Jejich cílem je poznání a přesné zmapování výchozí jazykové situace takového žáka, neboť ty jsou stěžejní pro jeho další harmonický vývoj v novém jazykovém prostředí.  

Dotazníky vycházejí z předpokladu, že dítě, které do České republiky přichází ze zahraničí, má již jistou zkušenost s osvojováním jazyků. Velmi často jich i několik ovládá, samozřejmě na různé úrovni znalostí. Tento stav je základem pro rozvoj vícejazyčnosti.  

Se získanými informacemi lze dále pracovat, navázat na ně aktivitami ve třídě, které budou zaměřeny na seznámení se třídy s novým žákem a jeho jazykově-kulturním zázemím, ale také na reflexi jazykových a kulturních zkušeností všech členů dětského kolektivu. Přispějí tím k budování vícejazyčné komunikativní kompetence žáků. Návrh takovýchto aktivit bude k dispozici zdarma ke stažení na webových stránkách spolku koncem roku 2016 - začátkem roku 2017.  

České školy bez hranic (ČSBH) zajišťují výuku češtiny a českých reálií pro děti ve věku od 18 měsíců do 15 let za hranicemi ČR jako doplnění každodenního vzdělání, které děti českého původu získávají v zahraničních školách. V současné době působí ve Francii, Německu, Švýcarsku a Velké Británii. Dalších asi 90 spolupracujících škol a výukových center se nachází po celém světě.

Dotazníky jsou rozděleny na část pro děti a na část pro rodiče a jsou ke stažení na webových stránkách spolku ČŠBH .

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.