Valachová: Výdělky na pedagogických fakultách jsou nepřijatelné

čtvrtek 29. září 2016 ·

"Průměrná mzda, jak byla zjištěna za období 2011 až 2015 na vysokých školách, je 41.800 korun. U odborných asistentů na pedagogických fakultách ty nejnižší částky jsou ale pouhopouhých 25.000 korun," uvedla podle ČTK ministryně školství Kateřina Valachová na dnešním slavnostním zahájení akademického roku. Výdělky pedagogů připravujících budoucí učitele považuje za nepřijatelné.


Kateřina Valachová (vláda.cz)
Ministryně znovu přislíbila, že bude usilovat o navýšení výdajů na vysoké školství pro rok 2018. Chtěla by se přiblížit tomu, aby měly osmnáctiprocentní podíl v kapitole ministerstva školství. S akademiky plánuje také jednat o reformě financování vysokých škol.

Valachová také uvedla, že vláda chce posílit mezinárodní spolupráci univerzit se zeměmi mimo EU, tedy například se státy v Severní a Jižní Americe nebo Asii. Ministerstvo školství do konce roku vytvoří koncepci.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

M. B. řekl(a)...
30. září 2016 v 12:54  

Výdělky na všech typech škol jsou nepřijatelné ................

Unknown řekl(a)...
30. září 2016 v 13:29  

pokud si chce brát ministryně někde mustr či lépe inspiraci mimo eu ,tak na základní a střední školství bych doporučoval švýcarsko a na vysoké rusko,v samotné eu není nic inspirativního

Jiri Janecek řekl(a)...
30. září 2016 v 15:49  

Pro mne bylo p 4 roky na technice přijatelných ještě o 6 tyček méně... Ale uznávám, že jsem celkem divný. Nepřijatelné to začalo být v okamžiku jednoročního prodlužování smlouvy.
Cituplná slova pí Valachové by mi to tehdy lépe snášet asi nepomohla. Ať víc mlčí...
---
Jinak jak jsem psal onehdy - VŠ mají autonomii a platové výměry tam schvaluje akademický senát.
Takže než se nějak složitě v tom vrtat, by bylo možná lepší vyčlenit vzdělávání učitelů z VŠ a transformovat PdF v profesní školy. Nemusel by se dělat kontroverzní kariérní řád, mohla by se nějak sladit aprobovanost s realitou a možná i ten pedagogický výzkum by mohl pak k něčemu být.

Unknown řekl(a)...
2. října 2016 v 10:00  

Platy na VŠ, snad s výjimkou platů vysokoškolských profesorů, jsou tak hrozné, že tam může vydržet jenom ten, kdo má možnost přivýdělku, nebo důchod.
Vyčlenit vzdělávání učitelů z VŠ by bylo silně kontraproduktivní, protože pak už by učitele nikdo nepovažoval za vysokoškolsky vzdělané odborníky.

Jiri Janecek řekl(a)...
2. října 2016 v 10:30  

Myslel jsem z VŠ spravovaných podle současného VŠ zákona se samosprávou a svobodou výzkumu a výuky (protože pokud dnešní PdF řekneme, ať budoucí učitelé praxují třeba 3x déle nebo ať vyprodukují 20 fyzikářů ročně místo 150 volnočasových pedagogů, tak se buď zašprajcují, že akademická svoboda blabla, a nebo si ty fyzikáře nechají zaplatit 3x a tito stejně po škole půjdou většinou jinam).
Pětiletá forma studia by samozřejmě zůstala. Akorát by byly řízeny jiným zákonem (podobně jako dnes VAAZ nebo Policejní akademie).

Unknown řekl(a)...
2. října 2016 v 11:19  

Padagogické instituty jsme tu už měli a hrubě se to neosvědčilo.

Ostatně budoucí učitele vzdělávají i jiné školy než pedagogické faklulty, např. VŠCHT, některé fakulty ČVUT, FFUK a další.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.