Reportáž o změně postavení učitele: Pro dnešní rodiče i žáky je učitel často spíš služba než autorita

čtvrtek 29. září 2016 ·

„Z učitelské profese se stalo něco jako levně placená služba, do které navíc může mluvit úplně každý,“ říká v reportáži Magazínu DNES o prestiži učitele předseda Asociace pedagogů základního školství Jaroslav Štercl.


Jaroslav Štercl (eduin.cz)
Štercl dodává: „Žasnu, kdo všechno nás chodí kontrolovat. K tomu rodiče, kteří mají tendenci vysvětlovat, jak to máte dělat...“.

V reportáži hodnotí změnu v postavení učitele v posledních letech i několik dalších pedagogů.

Například podle učitelky základní školy v Týništi nad Orlicí Hany Šimánové se od devadesátých let minulého století vztah rodičů ke škole rozvolňuje a výsledkem je to, že pro dnešní rodiče i žáky „je často učitel spíš služba než autorita.“

Češtinářka z pražské obchodní akademie Kateřina Pontová v reportáži říká: „Pro rodiče i děti je těžké pochopit, že je škola na prvním místě a že je to stejné, jako když oni chodí do práce.“

Jako hlavní důvod toho, proč se poměry ve školství tak změnily, vidí Kateřina Pontová obrovský výběr škol, které bojují o každého žáka. Nároky se snižují, přijímací zkoušky buď nejsou vůbec, nebo je to formalita. Ve třetím ročníku se běžně objeví žák, který to zkoušel už na sedmi různých školách a vybírá, ve které by mohl prolézt k maturitě. Učitelům přibývá práce i kvůli neustálým změnám. „Vymýšlí se spousta nových postupů, které nemají žádný efekt, státními maturitami počínaje, inkluzí konče. Jsou nesystematické, nemají návaznost a učitelům přidávají práci, hlavně co se papírování týče.“

Renata Hejnová má zkušenosti jako učitelka matematiky z prvního stupně i jako zástupkyně ředitelky. Velkého rozdílu v postoji veřejnosti ke škole si všimla stejně jako mnoho kolegyň poté, co se vrátila po mateřské. Dal by se shrnout do věty: Rodiče si neustále na něco stěžují a dětem nelze téměř nic vytknout.


Celý text naleznete v dnešním vydání Magazínu DNES

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. září 2016 v 14:42  

Pro takové pytliky, třeba, je menežment školy mimo jiné i službou pro učitele, aby se jim kvalitně a s radostí učilo. Aby jej bylo lze pojímat jako autoritu. A to od jaktěživa.

Janek Wagner řekl(a)...
29. září 2016 v 14:44  

Tohle je v podstatě lžiasociace. Podívejte se na její web, za rok a tři čtvrtě vyplodili 5 příspěvků: dvě přání k zahájení školního roku a jedno PF. Přestože existují od roku 1990, resuscitovali, pokud si pamatuji, jako podporovatelé ministra Dobeše. Přestože mají mít sněm každé dva roky, poslední na webu je informace o sněmu z roku 2010. Při mém posledním a opakovaném pokusu o kontakt v lednu t. r. nikdo z vedení neragoval.

Janek Wagner řekl(a)...
29. září 2016 v 17:29  

Zajímavé je, že původní občanské sdružení změnilo 27. března 2014 svou právní formu z občanského sdružení Asociace pedagogů základního školství České republiky, o.s. na obecně prospěšnou společnost, jejíž obchodní firma zní Asociace pedagogů základního školství České republiky, o.p.s. Na svém webu to dosud neuvedlo.

Unknown řekl(a)...
29. září 2016 v 19:22  

učitel je kompilace pingla a klauna,jeho úkolem je posloužit a pobavit

Unknown řekl(a)...
29. září 2016 v 20:05  

29. září 2016 19:22

Zvlášť zábavné je si do dotyčného učitýlka kopnout nebo ho aspoň poplivat.

turistao 982 řekl(a)...
30. září 2016 v 7:02  

Poněkud méně komické je, když vás navštíví dva rodiče (otec pomocný dělník, matka uklízečka) a oznámí vám, že učíte špatně, protože když oni chodili do školy, tak se to přece učilo jinak, lépe. A vzápětí vám vyhrožují zřizovatelem, inspekcí, ministerstvem atd. ("Uvědomte si, že vás ze svých daní platíme") Obvyklé je, že přijdou uprostřed hodiny a odmítají počkat do přestávky.

Unknown řekl(a)...
30. září 2016 v 14:13  

to není nejhorší,naopak,někdy je to zábavné,sdílel jsem babinet s absolvetkou a jak se blížím chodbou slyším uvnitř ječící matku,vejdu,matka neregistruje a pokračuje v jekotu na kolegyˇku že jejímu pepíčkovi dala čtyřku,a zadíval jsem se na ni a říkám: "ale maruško,vždyť čtyřka není tak hrozná,na ni se nepropadá,vzpome%n jak jsi bývala šťastná,když jsem ti dal čtyřku a ty jsi postoupila..." a bylo po jekotu,odešla ,do rozklepané kolegyňky jsem šoupl dva pradědy a pobavil ji historkami o marušce a jejich spolužačkách a o jejím pepovi,absolventovi zvlátní jak v kukuřičném poli naháněl na tatově motorce divočáka a přejel agronoma ležícího na manželce místného řezníka,no to byla ta sranda a teď to horší pokračování,když dojde ke shluku tří až pěti matek,které si dodají kolektivní kuráže a vtrhnou do ředitelny ječet na ředitele,tento mmorální slaboch vydaný na milost vesnice,si mne pak zavolá ........

Unknown řekl(a)...
1. října 2016 v 22:45  

Takových asociací je víc. Vznikly aby se někteří jednotlivci zviditelnili. A mohli do něčeho kecat. Jak vidět i články jim některá média otisknou.

Učitel učilišti je dnes hlavně hlídač-dozorce. Hlídá aby si dítě ve škole neublížilo a neublížilo ostatním. Výuka už řadu let nikoho nezajímá.

Toho, že by mě navštívil rodič se moc nebojím. Do školy chodí jen rodiče premiantů. Rodiče potížistů jsou do školy předvoláni.
Je pravda, že jednou za čas se ve škole objeví rodič, který se snaží své zájmy prosadit pres ředitele.
Občas se ředitel na klasifikační poradě chová tak, že to evokuje nějaké skryté zájmy. Ale to jde většinou od zřizovatele a s tím škola nic nenadělá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.