Učňovské školství v kraji v podstatě neexistuje, říká ředitel společnosti Tatra Metalurgie

úterý 20. září 2016 ·

„Dostali jsme se do situace, kdy jsme museli začít hledat lidi v zahraničí. Už u nás pracují Poláci i Bulhaři, v nejbližší době přivezeme zaměstnance z Ukrajiny. A zvažujeme vytvoření vlastního učiliště. Zaškolit nebo zaučit nového zaměstnance je běh na dlouhou trať,“ říká v rozhovoru pro MF DNES Pavel Svoreň, ředitel dceřinné firmy kopřivnické Tatry – společnosti Tatra Metalurgie.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Pavel Svoreň (cz.linkedin.com)
Kolik je vůbec nyní kovářských učňů na školách v kraji?

Žádní. Učňovské školství je nula, nic. V kraji v podstatě není otevřen obor kovář. Jediná výjimka je na průmyslovce ve Frýdku-Místku, kde je obor umělecký kovář.

Je skutečně takový nedostatek odborníků?

Včera jsme domluvili nástup čtyř svářečů se státní zkouškou. Dneska ráno přišli, do půl osmé procházeli školeními a o půl jedenácté byli už jenom dva.


Co se stalo s těmi dalšími?

Řekněme, že se neuměli postavit k práci. Neuměli svařovat tak, jak by měli.

Kolik vám schází lidí?

Třicet až padesát fundovaných kovářů a slévačů bychom přijali hned. Dnes už nejsou lidi ani v agenturách. Proto jsme se obrátili na Ukrajinu, odkud k nám přijdou zaměstnanci s výučním listem v oboru kovář.

Jak chcete přesvědčit rodiče, aby děti na takový obor dali studovat?

V době, kdy se stále hovoří o nezaměstnanosti, můžeme rodičům garantovat, že jejich děti budou mít práci. Pokud ovšem nebudou mít kázeňské přestupky a budou odborně zdatné.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES Kraj Moravskoslezský

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
20. září 2016 v 12:27  

"Řekněme, že se neuměli postavit k práci. Neuměli svařovat tak, jak by měli."
Nechci do toho kafrat, ale nestálo by za to ty dva třeba během týdne zkusit naučit svařovat tak, jak se má? Předtím než si založí ten učňák...

Unknown řekl(a)...
20. září 2016 v 13:25  

taky dobrý ježíšek,si myslí,že se z kuchaře stane za tři týdny rekvalifikačního kurzu stane svařečem jak byli borci na jamalu,

přesvědčit rodiče,aby dávali děti na řemeslo když to všechno kromě montoven stojí před krachem?okd,vítkovice,sezimák,kunovice.....no a o tom co zařila tatra od 89 to je vůbec dobrá tragikomedie,

založit a provozovat strojírenský učňák není hop na krávu-ejhle tele !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.