Učitelé s pomocí wikipedistů ukážou žákům, jak se tvoří největší online encyklopedie.

úterý 6. září 2016 ·

Wikimedia ČR spouští 8. září k příležitosti Mezinárodního dne gramotnosti globální vzdělávací projekt Uč (s) Wiki, jehož cílem je rozvoj kritického myšlení a digitální gramotnosti skrz práci s Wikipedií. Projekt Uč (s) Wiki1 dává učitelům do rukou jedinečný nástroj. Místo toho, aby svým žákům používání Wikipedie zakazovali, mohou je nyní naučit, jak s encyklopedií pracovat.


“Wikipedii učitelé většinou spíše ignorovali, nebo se nad jejím používáním pohoršovali. Tento projekt se to snaží změnit a dát žákům kritický, ale realistický pohled na tuto největší internetovou encyklopedii v dějinách," vysvětluje předseda Wikimedia ČR Vojtěch Dostál. Nyní má Wikipedie příležitost stát se plnohodnotným a uznávaným zdrojem vzdělávání.

Prostřednictvím volně navazujících aktivit, které jsou popsány v připravené metodice, se žáci seznámí s jejími základními principy a pravidly, naučí se využívat jejích předností a zároveň si dát pozor na její nedostatky.

Projekt reaguje nejen na negativní postoj učitelů k Wikipedii, ale především se snaží využít její potenciál pro rozvoj digitální gramotnosti a kritického myšlení na příkladu kritického přístupu k informacím.

Volně přístupná metodika, která bude během září dostupná na Wikipedii, je určena 8. - 9. třídám základních škol a 1. - 2. ročníkům středních škol. Dokument reflektuje Rámcový vzdělávací program i Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020, která rozpracovává priority Vzdělávací politiky ČR do roku 2020.

Metodika byla již v červnu odzkoušena v Základní škole Jih v Mariánských Lázních lektory Wikimedia ČR. “Hodina se setkala s velkým zájmem nejen učitelů, ale i žáků,” popisuje Gabriela Boková, manažerka vzdělávacích aktivit WM CZ. “Ti nám průběžně pokládali mnoho otázek a zároveň možnosti Wikipedie okamžitě testovali i na svých mobilních telefonech,” dodává Boková.

V rámci přednáškového cyklu Peďák+ bude metodika v úterý 18. října od 17:00 v prostorách Skautského institutu představena pedagogické i laické veřejnosti. Účastníci se ocitnou v roli žáků, aby si jednotlivé aktivity vyzkoušeli na vlastní kůži a bylo pro ně pak snazší je zařadit do výuky. Ze setkání bude pořízena videonahrávka.

21 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
6. září 2016 v 18:57  

Co si po sobě text aspoň přečíst?

„Volně přístupná metodika, která bude během září dostupná na Wikipedii2, je určena 8. - 9. třídám základních škol a 1. - 2. ročníkům středních škol. Dokument reflektuje Rámcový vzdělávací program3 i Strategii digitálního vzdělávání do roku 20204, která rozpracovává priority Vzdělávací politiky ČR do roku 2020.“

Co je Wikipedie2? Co je Rámcový vzdělávací program3? Co je Strategie digitálního vzdělávání do roku 20204?

Ctrl+C, Ctrl+V v akci, mozek spinká… :(

Michal Komárek řekl(a)...
6. září 2016 v 19:46  

Dekuju! :-) Hezky vecer!

Janek Wagner řekl(a)...
6. září 2016 v 19:49  

Tahle tisková zpráva má snad embargo do čtvrteční tiskové konference, ne?

Michal Komárek řekl(a)...
6. září 2016 v 19:57  

At hledam, jak hledam, nic takového v emailu od Wikimedie nevidim... Tak snad ne... dekuju! Hezky vecer!

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
6. září 2016 v 20:42  

“Wikipedii učitelé většinou spíše ignorovali, nebo se nad jejím používáním pohoršovali..."

Ne.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. září 2016 v 21:10  

Wikipedii učitelé většinou spíše ignorovali, nebo se nad jejím používáním pohoršovali...

Také NE.Wikipedii učitelé většinou spíše ignorovali, nebo se nad jejím používáním pohoršovali...

Také NE! Proč by to u všech všudy dělali?
Já si snad ten článek nakonec přečtu. Jestli tam jsou ještě nějaké obdobné perly.
Wikipedie je vynikající věc. Demonstruji na ní žákům, jak to může dopadnout, když se člověk spoléhá výhradně a jen na webové zdroje, popřípadě když o problému neví zhola nic.
Třeba v sekundě je ve vzdělávacím oboru Člověk a svět práce vzdělávací předmět Využití digitálních technologií. Když jsem v tom žáky před lety zkompetentňoval, začali jsme tím, že měli zjistit, co e to ty digitální technologie vlastně jsou, a jak se využívají. A všich šup na wikipedii, a začaly se dít věci. Proč by to u všech všudy dělali?
Já si snad ten článek nakonec přečtu. Jestli tam jsou ještě nějaké obdobné perly.
Wikipedie je vynikající věc. Demonstruji na ní žákům, jak to může dopadnout, když se člověk spoléhá výhradně a jen na webové zdroje, popřípadě když o problému neví zhola nic.
Třeba v sekundě je ve vzdělávacím oboru Člověk a svět práce vzdělávací předmět Využití digitálních technologií. Když jsem v tom žáky před lety zkompetentňoval, začali jsme tím, že měli zjistit, co e to ty digitální technologie vlastně jsou, a jak se využívají. A všich šup na wikipedii, a začaly se dít věci.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. září 2016 v 21:13  

Hele, čtěte jen k prvnímu výskytu slova 'věci'. Pak je to totéž. Nějak se mi už třesou ruce, či co.

Unknown řekl(a)...
6. září 2016 v 22:33  

Přečetla jsem si všechno, ale nedověděla jsem se, jaké věci se začaly dít. To by mě dost zajímalo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. září 2016 v 22:58  

Je skvělé, paní CatCatherine, že pořád ještě žije nemálo zvídavých lidí. Ten předmět už nějakou dobu neučím, protože jsem neměl primu. Takže asi až příští rok. A tak jsem si peo jistotu zkusil do wikipedie ta dvě slova 'digitální technologie' zase zadat. Řekl bych, že se nic moc nezměnilo. Taková stránka tam není, ale můžeme si ji vytvořit, což z důvodů zřejmých neučiním.
Takže rozložíme na 'digitální', to celkem jde, je tam spousta zajímavých souvislostí, a na 'technologie', a zjistíme, že v souvislosti s číslicovými zařízeními jsme se dostali do oblasti svérázných překladů z angličtiny asi tak, jak je to s těmi našimi kompetencemi.
Pro učitele herbartovského střihu je to přímo pošušňáníčko. Měsíc je co nesvobodně biflovat!
Možná ojedinělý, ale přesto příklad, že gůglit ostošest je možné, leč ne vždy řekněme samonosné.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. září 2016 v 23:09  

Ještě k tomu pro jistotu dodám, že si v různých tematických částech našeho informačního bádání tvoříme fragmenty pojmového slovníku, kde na základě právě zkušeností s výkladem mnohých pojmů ve wikipedii mají žáci za úkol popsat zadané pojmy jednou, dvěma větami a to tak, aby jednoznačně rozuměli všem slovům toho svého popisu. Přiznávám, surovost.

Unknown řekl(a)...
7. září 2016 v 9:02  

Já mám zkušenost, že Wikipedie poskytuje zajímavý mix vcelku správných poznatků, často však vytržených z kontextu a rozmanitých bludů.
Nicméně soudím, že je lepší, když se studenti podívají aspoň do Wikipedie než vůbec nikam, často tam najdou i nějaký seznam literatury k problému.

mirek vaněk řekl(a)...
7. září 2016 v 9:46  

"Wikipedii učitelé většinou spíše ignorovali, nebo se nad jejím používáním pohoršovali."

Kde k tomuto autor přišel? Asi vůbec neví jak vypadá české školství a učitele viděl před 30-ti lety.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2016 v 11:07  

Kde k tomuto autor přišel?

To se zpravidla z prstu vycucá nějaký pseudoproblém. Třeba, že čeští učitelé na rozdíl od zahraničních neumožňují žákům se svobodně projevit. Že člověk musí běžně z kdekoho vyloženě páčit byť holou větu, se nezohlední. Pak se z fondů zafinancuje výzkum, sepíše disertační práce a založí živnost. Jediné, co by snad na tom všem mohlo být zajímavé, je, čí byl ten prst.

Michal Komárek řekl(a)...
7. září 2016 v 12:58  

Požádal jsem o reakci pana Vojtěcha Dostála z Wikimedie. Tady je:

"Jsem rad, ze ucitele, kteri nasi zpravu cetli, se k Wikipedii stavi uz jinak nez moji ucitele na zakladni a stredni skole pred 10 lety. Nic jineho jsem timto výrokem nechtel sdelit a omlouvám se tem, kteri jiz uvazuji progresivneji. I dnes se setkavam s odmitavymi reakcemi ze strany ucitelu, ale je jich diky bohu mene nez pred 10 lety."

Hezky den!

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. září 2016 v 20:43  

Měl jsem před lety souseda, a byl to blbec. Nabyl jsem tedy intenzivního pocitu, že většina sousedů jsou blbci. Existuje někde nějaká finanční pobídka k eliminaci sousedů?

rozvoj kritického myšlení a digitální gramotnosti skrz práci s Wikipedií

slovník synonym uvádí
'skrz' tedy 'přes'
'přes' mimo jiné i 'navzdory'
Pak lze napsat i rozhodně hodné zřetele
rozvoj kritického myšlení a digitální gramotnosti navzdory práci s Wikipedií

Dovozuji, že mnoha učitelům nevadí ani tak sama wikipedie či jakýkoli jiný vhodný zdroj informací, ale že jim vadí spíš způsob používání takových zdrojů. Tak nějak na-tu-po. Dnes jsme se s žáky nad tématem kriricky zamysleli. Zaklel jsem je, aby si na mne vzpomněli, až budou debatovat s někým, kdo bude v průběhu rozhovoru trvale na wikipedii právě a jen proto, aby alespoň zhruba odhadl, co že mu to vlastně říkají. Bude-li to jejich zaměstnanec, pak je pámbu potěš. Bude-li to jejich zaměstnavel, pak pámbu potěš zaměstnavatele.

rozvoj digitální gramotnosti a kritického myšlení na příkladu kritického přístupu k informacím.
Jen pro úplnost bych dodal, že
rozvoj digitální gramotnosti a kritického myšlení na příkladu gramotně kritického přístupu k informacím.

Lexxa řekl(a)...
7. září 2016 v 22:55  

Digitální gramotnost je fikce. Jsou učitelé, kteří si služební noťas zapnou 1xza půl roku a opačně. Jde o to, že kdo chce, tak se někam dostane a kdo je ortodoxista, tak s ním prostě nehnete a musíte se počkat, až se mu zlíbí jíti do důchodu.
PS: A prostě budou pořád blbci, kteří neví co znamená ctrl+1.

Unknown řekl(a)...
8. září 2016 v 9:47  

Každý, kdo nepracuje s "noťasem" nemusí být nutně blbec a každý, kdo tuto techniku ovládá nemusí být genius. A opačně??

mirek vaněk řekl(a)...
8. září 2016 v 10:20  

A budou pořád blbci, kteří si myslí, že vše co umí oni, musí znát ti ostatní a považují za blbce ty co neví co je ctrl+1.
Kdyby počítače opravdu funovaly tak jak mají a jen práci ulehčovaly, bylo by i jejich odpůrců méně. Pravda, některé stejně nepřesvědčíme. Bohužel ve školství je málo peněz a tedy i málo profesionálního softwaru a často se stává, že ICT, kromě toho, že žerou čas, práci i komplikují.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. září 2016 v 10:25  

CTRL + 1?

Nevím. Nepoužívám. Možná proto, že jsem jenom informatik a s technikou si nejspíše nerozumím.

Janek Wagner řekl(a)...
8. září 2016 v 10:38  

V této souvislosti si dovolím odkaz na Hodnocení realizace Strategie digitálního vzdělávání k 1. září 2016.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. září 2016 v 10:47  

Tý jo... Já vím jen, že
Ctrl + 1 = 126

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.