Soud zamítl žalobu fyzika Ošťádala na Zemana kvůli profesuře. (Aktualizováno 18:30)

středa 21. září 2016 ·

Soud dnes zamítl žalobu fyzika Ivana Ošťádala, který se společně s Univerzitou Karlovou domáhal toho, aby prezident Miloš Zeman rozhodl o návrhu na jeho jmenování profesorem. Verdikt je pravomocný, napadnout ho případně lze kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Prezident loni v květnu odmítl podepsat Ošťádalův jmenovací dekret kvůli fyzikovým údajným kontaktům s komunistickou Státní bezpečností.

Ivan Ošťádal (repro ČT1)
Společně s Ošťádalem Zeman nejmenoval další dva navržené, ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Podle akademiků prezident svým otálením nerespektuje závazný pokyn vědecké rady a usnesení vlády. Domnívají se, že narušuje autonomní povahu řízení o jmenování profesorem, a tím i samostatnost a nezávislost vysokých škol. Zároveň prý zpochybňuje akademická práva a univerzitní svobody.

Rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima trvá také na tom, že prezidentovo zdůvodnění, proč nechce trojici navržených profesorů jmenovat, není vhodné. Prezident totiž v případě Ivana Ošťádala a Jana Eichlera hovoří o jejich aktivitách za minulého režimu. V případě Jiřího Fajta se mu potom nelíbily zprávy o jeho jednání s bankou o sponzorování Národní galerie, jejímž ředitelem Fajt je. „Zákon neříká, že dotyčný má kádrovat nebo posuzovat – jestli se mu něco líbí nebo nelíbí. Ti tři kolegové jsou významní odborníci ve svých oborech,“ zdůraznil předseda konference rektorů pro Českou televizi.


Podrobnosti naleznete zde a zde a zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
21. září 2016 v 23:34  

Prezident JMENUJE VŠ profesory jako představitel ČR na něčí NÁVRH. Kdo zodpovídá za to JMENOVÁNÍ? NAVRHOVATEL nebo JMENOVATEL? Nebo snad nějaký čitatel? :)))

Demokratičnost toho jmenování je zajištěna podmínkou, že jmenování vychází z toho návrhu. Tím však, myslím, není určeno, že prezident musí podepsat cokoli. Neodpovídá-li jakýkoli NÁVRH prezidentovu vědomí a svědomí, má prezident právo a myslím i povinnost podpis odmítnout. Prezident není automat na podpisy.

Unknown řekl(a)...
23. září 2016 v 16:38  

Jak dlouho se u nás bude ještě lustrovat? Čtvrtstoletí nestačilo?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.