Michal Kaderka: Koncept mediální výchovy byl připraven na tištěná média, jenže děti dnes na noviny vůbec nenarazí

středa 21. září 2016 ·

Problémům mediální výchovy na českých školách se věnuje reportáž deníku Právo. Nekritické přijímání informací z prostředí internetu uvádí prostřednictvím průzkumu iniciativy HateFree Culture, který ukázal, že 44 procent mladých lidí ve věku od 15 do 25 let je ochotno věřit, že Romové mají nárok na vyšší dávky než ostatní. Zhruba třetina respondentů tomu nevěřila a zbytek uvedl, že neví. Našlo se i 27 procent lidí, kteří uvěřili, že Romové mají léky se slevou či zdarma.


Michal Kaderka (eduin.cz)
„Koncept mediální výchovy vznikal před 10–15 lety. Původně to bylo připraveno na tištěná média, jak se tvoří noviny, časopisy, aby děti poznaly validní informace. Jenže děti dnes na noviny nenarazí ani doma,“ popsal Právu Michal Kaderka, který mediální výchovu vyučuje na gymnáziu Na Zatlance v Praze.

„A jak se vyznat na sítích, na to nikdo nepřipravuje, učitelé tuto podporu nemají,“ dodal. Podle něj byly sice podklady pro mediální výchovu kvalitní, ale dnes už jsou zastaralé. Fámy si na sítích žijí vlastním životem a jejich odhalování je čím dál těžší. „Pokud se někde objeví, je třeba dohledat původní článek. I když ale dohledám původní zprávu, která pochází z nějakého dánského serveru, nejsem vůbec schopen ji ověřit. Neznám dánskou mediální scénu ani neumím dánsky a web vypadá kvalitně. Tak ale vypadají i české konspirační weby,“ dodal.

Podle Kaderky by ideálně měl každý učitel mediální gramotnost občas zohlednit ve svém předmětu, ale mnohdy jim chybí patřičné vzdělání.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. září 2016 v 11:04  

Tak jde o mediální výchovu nebo "romskou otázku"?

krtek řekl(a)...
21. září 2016 v 12:05  

A co konspirační teorie, homeopatika, kartářky, chemtrails? To by na výuku nezbyl vůbec žádný čas a hádat se s někým, kdo věří na "paměť vody" ve zjednodušeném slova smyslu za to nestojí.

Unknown řekl(a)...
21. září 2016 v 12:30  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jiri Janecek řekl(a)...
21. září 2016 v 12:53  

"Podle Kaderky by ideálně měl každý učitel mediální gramotnost občas zohlednit ve svém předmětu, ale mnohdy jim chybí patřičné vzdělání."

No, myslím, že v mém případě to občas každý učitel dělal. Dokonce většina z nich i v té obecnější rovině. I když musím uznat, že propaganda z centra byla snad ještě více černobílá než dnes. Akorát místo hejtrů na internetu byly ty štvavé vysílačky.

Jakého vzdělání by se mělo učitelům dostat, aby to zvládali? Nějaký víkendový kurz ČvT "Jak učit poznat pravdu"?

Unknown řekl(a)...
21. září 2016 v 13:05  

co to je za pidlovinu? mediální výchova,to je jako o čem?ztráta času,zrušit!stejně jako výchovu ke draví,sexu,gramotnosti....

Unknown řekl(a)...
21. září 2016 v 22:18  

potřeujeme dvakrát dvě hodiny tělocviku a dvouhodinovku branné výchovy,v evropě bude válka

Lexxa řekl(a)...
22. září 2016 v 9:29  

K čemu bude děckám mediální zdatnost, když nebude umět střílet?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. září 2016 v 9:51  

Tak tak. Kurz přežití by byl daleko lepší než mediální výchova.

Unknown řekl(a)...
22. září 2016 v 9:57  

řešíme mediální a sexuální výchovu a žáci neumí kotrmelec a učni rozebrat samopal,a zatím do evropy stále proedí tisíce mládežníků co absolvovali nejrůznější výcvikové tábory od kajdy po hamáz a každá druhý bojoval,jsou disciplinovaní,fyzicky zdatní,a tady se furt akorát plká a plká

Unknown řekl(a)...
22. září 2016 v 11:19  

poskytnout první pomoc,vědět jak se chovat v případě výbuch,jak se vůbec bezpečně chovat, abych se nedostal do nebezpečné situace,posílit dějepis a zeměpis ,aby věcěli o dějinách jiných národů a kultur a aby si nenechali nakukat že se z nich stanou evropani nebo že evropu zachrání nějaké ploty,jak přežít, když se rodiče stanou nezaměstnanými,jak přežít aby to nebylo v rozporu se zákonem,apod to jsou věci,které budou žáci v nejbližších 20ti letech potřebovat

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.