Rektor UK: Nedostatek učitelů a lékařů? Zanedlouho tu možná nebude nikdo, kdo by je byl schopen vyučovat.

pátek 23. září 2016 ·

O hlavních problémech českého školství mluvil mimo jiné v rozhovoru pro Český rozhlas rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Mimo jiné mluvil o tom, že odborní asistenti na pedagogických fakultách mají průměrnou mzdu 22-23 tisíc. U učitelů se po zvýšení bude průměrná mzda blížit 30 tisícům, u lékařů z fakultních nemocnic je to 50-60 tisíc. Učitelé tak v tomto případě berou polovinu budoucího platu svých žáků. „Říká se, že je nedostatek učitelů a lékařů, já říkám, víte, aby se zanedlouho nestalo, že nebude, kdo tyto profese bude schopen vyučovat,“ shrnuje Zima.

Tomáš Zima (cuni.cz)
                                                    
Tomáš Zima také vysvětluje, že zvyšování rozpočtu pro vysoké školy je pouze optický klam. „Na jedné straně chci ocenit úsilí paní ministryně, pana premiéra i vlády, že narovnali mnoho let špatný systém financování vysokých škol, který se táhne, bych řekl, 5, 6 let... Ten rozpočet se skládal z pěti různých položek různě velké výše, které se různě lepily, já tomu říkám, lepení jako vlaštovčího hnízda. Tak v letošním roce se povedlo, že vysoké školy dostanou kolem 21,4 miliard v jedné částce, kterou obsahuje státní rozpočet. Ale je to stejná částka jako v minulých letech,“ říká Tomáš Zima.


Celý rozhovor je ke stažení zde

11 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. září 2016 v 9:24  

Platy učitelů na vysokých školách jsou opravdu tristní. Na mnoha fakultách vysokoškolský učitel ( docent) za celou svoji pedagogickou dráhu nedosáhne ani na průměrnou mzdu.
Vede to k tomu, že někteří učitelé, aby se uživili, vyhledávají a vymýšlejí různé projekty a granty, které často ani nesouvisí s předmětem jejich výuky. Tyto "projekty" bývají navíc administrativně náročné, což nakonec vede k zanedbávání pedagogické práce.
Staří učitelé fungují setrvačností a proto, že mají svoji práci rádi, ale i oni jednou skončí. Mladší lidé si většinou raději vyhledávají lukrativnější uplatnění a ze škol odcházejí.

Unknown řekl(a)...
23. září 2016 v 9:56  

a nejvíc se mi líbí,jak třicetiletí děkani propuštějí padesátileté kosy před penzí,znám dva, co šli šli učit na základku a jeden se zhroutil už koncem měsíce

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
23. září 2016 v 11:07  

Kdyby šlo o horníky a OKD, tak by se všichni posr.li.

Unknown řekl(a)...
23. září 2016 v 16:59  

z okd se teprve mnozí pos. do voleb je bude babiš držet nad vodou a před volbami je příští rok položí a tím položí i socany,problémem není 1200 fárajících horníků,ty lze šmahen odeslat do invaliďáku s deseti platy ale o 20 000 zaměstnanců okd a dalších 30 000 lidí pro okd uotsoucující,kteří také skončí,a to vše na malém prosturu kolem ostravy a karviné,pokud se k tomu přidají krachující vítkovice,dalších cca 10 000 tak to bude pěkná divočina,takový moravský donbas

Jiri Janecek řekl(a)...
23. září 2016 v 17:57  

Nemají VŠ autonomii? Diktuje jim snad mzdový výměr ministerstvo? (Ne, schvalují si ho samy...)

tyrjir řekl(a)...
24. září 2016 v 10:59  

Jestli vláda dopustí odtržení VŠ od resortu MŠMT do "Bělobrádkova" MVAVAVŠ, bude to, myslím, nejen se vzděláváním učitelů, lékařů atd. mnohem a mnohem horší. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
29. září 2016 v 0:00  

Kde je profesní hrdost a občanská statečnost VŠ ucitelů? V dotační zadeli? Proto proto se tak množí pochybné výzkumy?

tyrjir řekl(a)...
29. září 2016 v 11:48  

Platy učitelů na vysokých školách jsou opravdu tristní. Na mnoha fakultách vysokoškolský učitel ( docent) za celou svoji pedagogickou dráhu nedosáhne ani na průměrnou mzdu.
Vede to k tomu, že někteří učitelé, aby se uživili, vyhledávají a vymýšlejí různé projekty a granty, které často ani nesouvisí s předmětem jejich výuky. Tyto "projekty" bývají navíc administrativně náročné, což nakonec vede k zanedbávání pedagogické práce.


Podobně to i v ZŠ SŠ. Za první okupace české VŠ zavřeli rovnou. Dnes se je pokoušejí i se ZŠ a SŠ vyhladovět, dotačně zdeformovat a navzájem od sebe odtrhnout?!

A naše vláda se ne a ne zastydět?




tyrjir řekl(a)...
29. září 2016 v 15:44  

Doporučuji knihu Ilony Švihlíkové "Jak jsme se stali kolonií".

krtek řekl(a)...
29. září 2016 v 16:26  

off topic - copak jsme někdy žili ve vzduchoprázdnu a rozhodovali se nezávisle na vnějších vlivech? To není fatalismus, ale pochopení vnější reality.
Mimochodem na VŠ teď dorazila vlna slabších ročníků, míněno hlavní proud. Což neznamená, že jim přeji jejich osud.

tyrjir řekl(a)...
30. září 2016 v 9:36  

Mimo téma? On někdo zvenčí nutí české vlády dlouhodobě hrubě podfinancovávat školství? Zrady tzv. elit jsou jen důsledky působení tzv. vnější reality?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.