Průzkum rizikového chování ve školách Zlínského kraje: Nejčastějším problémem jsou vulgarismy a kouření

čtvrtek 8. září 2016 ·

48% škol se potýká s vulgarismy žáků a studentů, 21% s kouřením, 11% se záškoláctvím. Vyplývá to z průzkumu, který proběhl na školách Zlínského kraje. Výsledky zveřejnil krajský portál pro školství a vzdělávání www.zkola.cz.

K dalším problémům patří pití alkoholu (5 %), které je podstatně častější než užití drog (2%), šikana (4 %) a kyberšikana (2 %). Jevy v dotazníku označené jako jiné rizikové chování jsou zastoupeny 5 %. Tuto skupinu představují např. poruchy příjmu potravy, vandalismus, sebepoškozování, homofobie, ničení majetku a podobně.

„To, co můžeme považovat za pozitivní, je fakt, že problém kouření, konzumace alkoholu nebo třeba záškoláctví se ve srovnání s minulými roky podařilo omezit. Znepokojivá jsou naopak zjištění týkající se výskytu vulgarismů. Závažným problémem, kterému je obecně potřeba věnovat pozornost, je šikana a kyberšikana. Tento jev je těžké kvantifikovat, protože do značné míry zůstává dlouho skrytý – víme, že šikana má několik stádií, než se naplno projeví. Je to velmi nebezpečný destruktivní fenomén, kterému je potřeba se účinně bránit. Proto je nutné, aby se na vytváření bezpečného prostředí a předcházení šikany podílela celá škola," uvedl krajský radní pro školství Petr Navrátil.


Podrobnosti naleznete zde

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. září 2016 v 10:15  

48% škol se potýká s vulgarismy žáků a studentů, 21% s kouřením, 11% se záškoláctvím.

Těm ostatním je to jedno.

Unknown řekl(a)...
11. září 2016 v 12:02  

S vulgarismy se potýkají všechny naše sdělovací prostředky a zřejmě i většina divadel a dalších zařízení, která by měla kultivovat národ. Jejich ovládání bude záhy jedním z předpokladů úspěšného začlenění do společnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.