MŠMT: Jak v mateřských školách nastavit optimální podmínky pro děti mladší 3 let

čtvrtek 8. září 2016 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydává pro mateřské školy informace ke vzdělávání dětí ve věku od 2 do 3 let v mateřských školách.

Problematika přijímání k předškolnímu vzdělávání dvouletých dětí do mateřských škol nepřináší žádné zásadní změny ve směru ke zřizovatelům. Snahou těchto informací je pomoci mateřským školám a poskytnout jim vodítka, jak mají postupovat a jaká opatření učinit, aby byly nastaveny optimální podmínky jak pro děti mladší 3 let, tak pro pracovníky mateřských škol.


Podrobnosti naleznete zde

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. září 2016 v 9:54  

Pro dobu pobytu capartů ve školce zajistěte jednomu každému jeho maminku.

Unknown řekl(a)...
8. září 2016 v 12:42  

To je prima nápad, mohla by mu dělat pedagogickou asistentku.

Ferda44 řekl(a)...
8. září 2016 v 13:56  

MŠMT říká...
"Snahou těchto informací je pomoci mateřským školám a poskytnout jim vodítka, jak mají postupovat a jaká opatření učinit, aby byly nastaveny optimální podmínky jak pro děti mladší 3 let, tak pro pracovníky mateřských škol."
A co obsahuje dokument?

kap. Zákonné ukotvení
"O přijetí dítěte do mateřské školy vždy rozhoduje ředitel mateřské školy. Rozhodnutím
o přijetí se každé přijaté dítě stává dítětem mateřské školy se všemi právy a povinnostmi
s tím souvisejícími." - tedy to bych bez toho materiálu nedal

kap. Podmínky pro vzdělávání
"...je třeba ve škole přijmout jistá opatření týkající se zajištění bezpečnostních, hygienických, prostorových i materiálních podmínek, včetně přizpůsobení organizace vzdělávání" - co je ale třeba???

kap. Věcné podmínky
"... je třeba zvážit vhodnost některých stávajících hraček (věková hranice vhodnosti použití hračky je uvedena na obalu výrobku), didaktických pomůcek a vybavení pro děti ve věku od 2 do 3 let" - jeden by možná čekal instrukci co je dle MŠMT vhodné, ale zase nic

kap. Personální podmínky
"Je žádoucí, aby ředitelé škol optimálně využili maximální možné výše úvazků pedagogických
pracovníků." - opravdu rada nad zlato...

Podobně královské rady obsahují i ostatní kapitoly. Kouzelný však je závěr, který v rozporu s úvodním konstatováním, že cílem je "poskytnout vodítka, jak mají postupovat a jaká opatření učinit, aby byly nastaveny optimální podmínky" vlastně nemá být obsahem tohoto materiálu...
Dokument konkrétně říká: "Bližší informace o pedagogické práci s dětmi ve věku od 2 do 3 let nejsou předmětem tohoto materiálu, budou součástí metodiky vydané Národním ústavem pro vzdělávání, školského poradenského zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků."

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. září 2016 v 17:56  

Když jsem byla s dětmi doma na mateřské, začínal pořad v TV s názvem Sama doma. A tam nějaké paninky v několika dílech vysvětlovaly, jak byl te socialismus hnusný, protože vytrhávat děti z matčiny náruče již v útlém věku, a že děti byly v jeslích a školkách proto,aby režim jim mohl blbnout hlavy již od malička. A že děti patří k matce.

No, pár let uplynulo a já si nevím rady. Vrátil se snad socík? To už děti nepatří do matčiny náruče? nebo v TV kážeme to, co je právě cool a co nám velí politika?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.