Přečtěte si pravdivý příběh o tyranovi, který vybudoval Severní Koreu a mladém pilotovi, který mu vzdoroval

čtvrtek 1. září 2016 ·


V důsledku vývoje po druhé světové válce uvrhl Kim Ir-sen Severní Koreu do konfliktu se Spojenými státy, zatímco nejmladší stíhací pilot jeho vojenského letectva se pustil do velmi riskantní hry předstírání – a útěku. Jak Kim vyrůstal z role sovětské loutky a měnil se v bohorovného vládce, No Kum-sok předstíral, že svého Velkého vůdce miluje. Ovšem jen do chvíle, kdy sebral sovětské letadlo typu MiG-15 a odletěl s ním na americké letiště v Jižní Koreji. Aniž by tušil, že Američané za tento válečný letoun nabízeli peněžitou odměnu ve výši sto tisíc dolarů (což se v dnešní době rovná téměř jednomu milionu dolarů). Tato krádež – jen několik týdnů po ukončení korejské války v červenci roku 1953 – šokovala tehdejší svět a vyprovokovala Kima ke krvavé odvetě.

Na základě dokumentů z čínských a ruských archivů, týkajících se role Maa a Stalina v nejasném vzestupu Kima, i na základě dokumentů zpravodajských služeb Spojených států a dalších vyšetřovacích spisů, předkládá Harden napínavý dobrodružný příběh a zcela nový způsob, jak chápat nejdéle přežívající totalitní stát na světě.

„Harden napsal další trhák... proplétající příběhy ‚Velkého vůdce‘ Kim Ir-sena a No Kum-soka, který v sobě nosil dětský sen, že jednou odejde do Spojených států, i když se ‚v devatenácti letech stal nejmladším stíhacím pilotem na obou stranách korejské války...‘ Harden se s Noem setkal osobně a spolu s nedávno uvolněnými zpravodajskými informacemi předkládá nový pohled na Severní Koreu.“
– Publishers Weekly

„S využitím kontrastu těchto charakteristických osob [Kim Ir-sena a No Kum-soka] napsal pan Harden poutavou knihu, která zpřístupňuje historii Severní Koreje běžnému čtenáři.“
– Wall Street Journal


Novinku Útěk ze Severní Koreje objednávejte se slevou přímo u vydavatele na Albatrosmedia.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.