Kateřina Valachová na tiskové konferenci: Rozhodně chceme prosadit kariérní řád

středa 31. srpna 2016 ·

Jako jednu ze svých priorit zdůraznila na dnešní tiskové konferenci ministryně školství Kateřina Valachová prosazení dlouho slibovaného kariérního řádu. Pokud bude schválen, začnou od září 2017 pomáhat začínajícím učitelům jejich zkušení kolegové, takzvaní uvádějící učitelé. Měli by mít příplatek 3000 korun a učit méně hodin. Kariérní řád zatím ještě neprošel jednáním vlády.

Návrh už ale má konkrétní podobu. Začínajícím učitelům by měl uvádějící učitel, tedy zkušený kolega z téže školy, pomáhat po celé dvouleté adaptační období. Od září 2018 by měly začít fungovat příplatky pro jiné specializované posty ve školách. Třetí kariérní stupeň určený pro lídry předmětů a oborů se bude nejdříve ověřovat v praxi.

Brzy plánuje ministryně představit kroky týkající se boje se šikanou a respektem na školách. A ministerstvo také připraví pro mateřské školy doporučení ke vzdělávání dětí mladších tří let, které už nyní v některých školkách jsou. "Máme vyřešeny všechny problémy ohledně hraček, herních sestav, spotřebního koše, tedy praktické záležitosti," řekla Valachová.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na prahu nového školního roku připomněl růst platů učitelů a dalších pracovníků regionálního školství. Souhlasí s tím, že růst platů by měl pokračovat.

Více informací zde

Celou tiskovou konferenci naleznete zde (63:45 - 79:15)

15 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
31. srpna 2016 v 14:19  

"Měli by mít příplatek 3000 korun a učit méně hodin.

Kolik skutečného příplatku pak bude mít někaý ten ICT (š)moula, který lítá jako hadr na holi po škole a ani teď nemá garantované ty 2000 Kč, o kterých se mu často může jen zdát?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. srpna 2016 v 14:26  

Nová funkce lépe mete.

Jana Karvaiová řekl(a)...
31. srpna 2016 v 15:07  

Kde je možné si najít a přečíst ten návrh?

Jiri Janecek řekl(a)...
31. srpna 2016 v 15:23  

Mně se celkem líbí (a bohužel to není problém jen školství... teda pardon, vzdělávání), jak se vždy prsí s nějakým podružným detailem (tady těch 3000 Kč), aniž by to prošlo vládou, PS nebo bylo jako celek se to ukázáno těm, jichž se to bude týkat... Byl bych asi klidnější, kdyby už byla známa barva šanonů, do nichž se bude ukládat to portfolio kompetencí.

No a ještě se vrátím k tomu, o čem jsem už dnes psal - zákon o pedagogických pracovnících nevyžaduje pedagogické vzdělání ve vyučovaném předmětu. Stačí jakékoli pedagogické... Bude v případě potřeby uvádět chemikáře třeba angličtinář? A nepovedou ty 3000 Kč a souběžné snížení učených hodin třeba k profesionálním uvaděčům?

Vít Tomis řekl(a)...
31. srpna 2016 v 15:47  

Kariérní řád je nástroj pro kariéristy a ne pro dobré učitele.
Jakou má logiku to, že zkušenější (nejlepší?) kolegové budou učit MÉNĚ? Tím zkvalitníme výuku?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
31. srpna 2016 v 17:38  

Ale ti nej- budou přece mentory... Nebo se stanou uvádějícími mentory?

Podstatné je, že nevíme nic. Nebo velmi velmi málo. S kýmsi to prý projednáno bylo. Ne však s učiteli.

Ygrain řekl(a)...
31. srpna 2016 v 22:28  

A prakticky to bude fungovat jak? Méně hodin, tedy méně peněz, takže ty tři tisíce možná ani nepokryjí ztrátu? Nebo méně hodin placených jako plný úvazek? A bude potom možno uvádějícího učitele používat pro suplování, kteréžto mu nebude nutno platit, páč má podůvazek? A kolik stohů formulářů bude muset uvádějící učitel týdně vypisovat?

...díky, myslím, že budu raději normálně učit, nemám zájem seznamovat se na vlastní kůži s nějakými habaďůrami.

Unknown řekl(a)...
1. září 2016 v 6:34  

"Návrh už ale má konkrétní podobu."

Pokud se jedná o ten třístupňový KŘ o kterém se mluvilo před rokem, pak Bůh s námi a zlé pryč.

"Ale ti nej- budou přece mentory... Nebo se stanou uvádějícími mentory?"

Je to ve stylu, bez peněz do hospody nelez. Vše je odvislé od hospodářského růstu ČR. ČSSD totiž před volbami 2017 slíbí úplně všechno.

Unknown řekl(a)...
1. září 2016 v 12:47  

"Je to ve stylu, bez peněz do hospody nelez. Vše je odvislé od hospodářského růstu ČR. ČSSD totiž před volbami 2017 slíbí úplně všechno."

Jenže to, bohužel pro nás, vláda prosadí. Kariérní řád v podobě, jakou jsem měla možnost vidět, je další nesmyslná záležitost jako inkluze. Většina učitelů skončí na KS 2, KS 3 je pouze pro některé a navíc draze zaplacený (no, možná proto nám chtějí přidat 3 x 15%, abychom měli na poplatek).

mirek vaněk řekl(a)...
1. září 2016 v 13:51  

Uvádějící učitelé mají být ti nejlepší a snížení úvazku je nutnost, jinak se usřou nebo se na to vykašlou. Ale lídři předmětů? Co to je? mladý Ph.D. na VŠ, který má zmáknutou teorii a o skutečné výuce nic neví? Nebo úředník zvládající papírování? Tak jak je tomu dnes?

Unknown řekl(a)...
1. září 2016 v 16:19  

hlavně je třeba kategorie definitivní,po 10 letech praxe, nebo alespoň hájený 50+

Unknown řekl(a)...
1. září 2016 v 16:21  

vzhledem k aprobačnímu chlívu na školách,jak bude uvádějící učitel tělocvikář,učící češtinu,mentorovat mladého češtináře?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
1. září 2016 v 18:03  

letmo

Jana Karvaiová řekl(a)...
1. září 2016 v 19:26  

Promiňte,většinou se vyjadřuji slušně,ale navrhovaný KŘ je kokotina.
To je kariéra pro ty,co nechtějí učit.

Unknown řekl(a)...
2. září 2016 v 8:11  

kariérní řád ve školství je nesmysl,jelikož zde mám pouze dvě kariérní pozice: učitel a ředitel,přičemž ředitel je konstantní a má pravomoc vylikvidovat své kariérní mástupce

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.