Projev ministryně školství k novému školnímu roku

čtvrtek 1. září 2016 ·

Ministryně Kateřina Valachová v projevu mimo jiné říká: „Jsem přesvědčena o tom, že každý člověk má za svou práci dostat spravedlivé ohodnocení. Postupně se nám daří prosadit, aby to platilo i v našich školách.“ Projev přinášíme v plném znění.



Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, milé žákyně, milí žáci, milí rodiče,

mám tu čest vás již podruhé oslovit na začátku nového školního roku jako ministryně školství. Po více než roce v této funkci je přivítání nového školného roku jednou z nejmilejších úloh, které mám. Začátek školního roku je vždy slavnostní okamžik.

 Učitelkám a učitelům i nepedagogickým pracovníkům pokračuje naplno další kus zodpovědné práce, žákům končí prázdniny a začíná období naplněné povinnostmi, ale i poznáváním nových věcí, nových učitelů a spolužáků. Nejkrásnější chvílí je začátek školního roku samozřejmě pro ty, kteří do školy přicházejí poprvé. Naši prvňáčci.

Ráda bych nyní promluvila k učitelkám a učitelům i dalším pracovníkům ve školách. Před rokem jsem mluvila o tom, že chci bojovat za Vaše lepší pracovní podmínky a zvýšit prestiž všech lidí, kteří pracují ve školách. Není to boj jednoduchý a rozhodně není ještě vybojovaný. Věřím ale, že změny, které jsme společně prosadili, pocítí všichni. Jsem přesvědčena o tom, že každý člověk má za svou práci dostat spravedlivé ohodnocení. Postupně se nám daří prosadit, aby to platilo i v našich školách. Škola není jen místo výuky a předávání potřebných znalostí a vědomostí. Škola by také měla být místem, kam se těší učitelé i děti, místem kde společně můžeme objevovat nové věci, místem kde si můžeme klást důležité otázky a společně na ně hledat odpovědi.

Snažíme se také, aby škola hrála významnou roli v dalších aktivitách, které jsou pro děti důležité. V oblasti tělovýchovy a sportu, v oblasti kulturních a dalších mimoškolních aktivit. Škola také má být místem, kde se učíme hodnotám potřebným pro život v naší společnosti – respektu, úctě, fair play a ohledu na ostatní. Ne vždy je to jednoduché a občas se ve škole setkáme s chováním, které je s těmito hodnotami neslučitelné. Ráda bych vyzvala všechny - děti, učitele ale i rodiče, abychom se společně podíleli na vytváření bezpečného prostředí ve škole, ve kterém se budeme cítit všichni dobře a které nám bude dávat smysl.


Zdroj MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.