MF DNES: Inkluze není invaze. Varování kritiků se nenaplnila. Chybí ale informace a čas.

pondělí 26. září 2016 ·

Varování kritiků inkluze se nenaplnilo. Začátek nového školního roku v Olomouckém kraji neprovázely žádné hromadné přesuny dětí s handicapy ze speciálních a praktických škol do běžných. „Inkluze začala fungovat už dávno. Kdo chtěl odejít, udělal to už dřív,“ poznamenal zástupce ředitele základní školy praktické v Prostějově Tomáš Jachník v reportáži MF DNES.

Mnozí ředitelé si stěžují, že nemají dost informací. „Pokud jde o finance, nikdo nám zatím nevysvětlil, co přesně se změnilo. Pořád dostáváme jeden balík peněz. Neumím rozklíčovat, kolik prostředků je tam na podpůrná opatření,“ uvedla ředitelka ZŠ Bystrovany Vlasta Dorazilová.

Na to, aby najely na nový systém podpůrných opatření, mají školy dva roky. Během tohoto období musejí všechny děti se znevýhodněním projít novým vyšetřením ve speciálněpedagogickém centru či pedagogickopsychologické poradně.

„Spousta ředitelů má pocit, že když budeme vyšetřovat podle nových pravidel, dostanou se k většímu množství podpůrných opatření, a tím také k větším částkám peněz,“ řekl Lubomír Schneider, ředitel Pedagogicko-psychologické poradny a Speciálně pedagogického centra Olomouckého kraje. „Kvůli náročným elektronickým dotazníkům, komplikovanosti postupů a papírování odhadujeme nárůst práce o 40 procent. Počet pracovníků se ale díky příspěvku ministerstva školství mohl zvýšit jen o necelých 10 procent. Dá se předpokládat, že v zákonem stanoveném termínu nebudeme schopni obsloužit všechny požadavky.“


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES Kraj Olomoucký

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. září 2016 v 10:00  

Varování kritiků se nenaplnila.

Možná především proto, že kritici, na rozdíl od odborníků, varovali.

Janek Wagner řekl(a)...
26. září 2016 v 10:13  

Varování odborníků se bohužel naplnily: poradny nestíhají, podpora poraden selhala a elektronické formuláře byly distribuovány pozdě, žáci nedostávají potřebná podpůrná opatření, peníze na školy nedorazily, kvalifikovaní asistenti pedagoga na pracovním trhu nejsou...

Přesun žáků z praktických škol nenastal, protože navzdory tvrzení aktivistů o něj není zájem. Je ale otázkou, jak se zachovají poradny při rediagnostice.

A skutečné vyhodnocení legislativních a administrativních změn budeme moci udělat až za rok, kdy bude jasné, jak bude postaráno o žáky 1. ročníků se SVP.





Tomáš Barták řekl(a)...
26. září 2016 v 11:07  

Podle mě je nutné, aby celý systém zkolaboval. Jedině potom se celá věc začne systémově řešit. Do té doby se budou vrcholní představitelé plácat po ramenou, jak nám ta inkluze pěkně běží.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
26. září 2016 v 11:10  

Já tomu nevěřím. Ono to navíc nikdy úplně nezkolabuje. Bude se to vpořád s..t, ale nezkolabuje to.

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
26. září 2016 v 12:05  

Zatím jediným výsledkem inkluzářské štvanice je nárůst chaosu ve financování a nárůst počtu nesmyslných papírů, které kde kdo vyžaduje. A ovšem záplava spamu - denně několik nabídek školení od NNO, jak úžasně teď mají školy inkluzařezávat. Buzerace, zmatek, prachy - o děti vůbec nejde.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. září 2016 v 12:38  

Autor titulku je tuctový demagog. Opět si vybral ministryní omílanou invazi. Že však školy pociťují uspěchanost, nedostatek informací a zmatek jen dokazuje, že varování se "kritiků" se naplnila.

Eva Adamová řekl(a)...
26. září 2016 v 17:59  

Skuteční kritikové inkluze o žádné invazi nehovořili, ale hovořili přesně o těch problémech, které se nyní projevují, a o nichž se hovoří v předcházejících příspěvcích.

Já jen přidám čerstvou zkušenost z naší školy. Předesílám, že v minulých letech jsme na naší škole vzdělávali několik těžkých dyslektiků, a to i na druhém stupni, a vždy jsme k nim měli asistenta minimálně na půl úvazku. Na konci školního roku jsme řešili s PP poradnou přidělení asistenta pro dalšího takového žáka. Dostali jsme radu, že máme s žádostí počkat na začátek nového školního roku, prý to už bude na asistenty vyčleněno více peněz a bude možné je lépe ohodnotit. Řekli jsme si fajn, počkáme. Jak to celé dopadlo? Ano, asistenta nám PP poradna doporučila, jenže ne na půl úvazku, jak jsme předpokládali, ale na čtvrt. A teď sežeňte někoho solidního, kdo vám půjde za těch pár šupů (cca 3000 Kč) do školy každý den.

Josef Soukal řekl(a)...
28. září 2016 v 10:06  

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/handicap-ministryne-skolstvi-kateriny-valachove_399360.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.