Deník.cz: Inkluze směřuje i na nadané děti. O ně se ale příliš starat neumíme

pondělí 26. září 2016 ·

O společném neboli inkluzivním vzdělávání na českých školách se mluví především v souvislosti s dětmi zdravotně handicapovanými. Jak ovšem upozorňuje ministryně školství Kateřina Valachová v reportáži Deníku.cz, novela má daleko širší záběr i cíl: „Upravuje nárok každého dítěte na materiální a personální podporu v rámci běžných základních škol. Zdůrazňuji, že jde o potřeby všech dětí, tedy jak ty se zdravotním postižením, tak ty mimořádně nadané."

Jenže právě o talentované žáky se vzdělávací systém příliš starat neumí. V Česku má zhruba 210 000 dětí ve věku 5-18 let IQ vyšší než 115 a až 52 000 dětí nad 130. Přesto jen každá pátá základní škola v ČR má na prvním stupni jednoho až pět žáků odborně identifikovaných jako mimořádně intelektově nadané dítě (MiND). Na druhém stupni tohoto počtu dosahuje každá čtrnáctá škola. Vyplývá to z průzkumu nadačního fondu Qiido, do kterého se zapojilo 22,4 procenta ředitelů základních škol.

Právě Qiido se od roku 2014 zaměřuje na komplexní podporu vzdělávání mimořádně intelektově nadaných žáků. Jeho cílem je dosáhnout, aby do pěti let byla v každém kraji alespoň jedna ZŠ, která bude rozvíjet vědomosti i sociálně-emoční dovednosti malých talentů.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
26. září 2016 v 13:28  

"Jeho cílem je dosáhnout, aby do pěti let byla v každém kraji alespoň jedna ZŠ, která bude rozvíjet vědomosti i sociálně-emoční dovednosti malých talentů."

Jedna škola v každém kraji? To ty děti budou segregované ve speciálních školách?
Ty školy budou internátní, nebo tam ty malé talenty budou dojíždět?

Kdo a jak je bude rozvíjet, budou na to existovat specializovaní učitelé, schopní rozvíjet talentované děti, z nichž každé je individualita?

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. září 2016 v 14:03  

Jooo!
Segregací k inkluzi!
Motto tohoto tisíciletí...

Eva Adamová řekl(a)...
26. září 2016 v 17:17  

Ano, přiznejme si, že zejména učitelé na 1. stupních základních škol neumí s nadanými dětmi pracovat. Na prvním stupni je předstih těchto dětí nejzřetelnější a lze je snadno otrávit neustálým stupidním opakováním písemných výpočtů, které zvládaly zpaměti v pěti letech, a písemným řešením slovních úloh, jejichž náročnost je jim směšná. Na druhý stupeň pak už tyto děti dorazí otrávené a znuděné. Lze však z tohoto problému obvinit jen učitele? Vždyť vzdělávání těchto dětí na rozdíl od vzdělávání dětí s LMP nikdy nikoho pořádně nezajímalo. A existují snad pro ně upravené učebnice či sady výukových materiálů? Neexistují. Jenže jedna škola v kraji tento problém opravdu nevyřeší.

Josef Soukal řekl(a)...
28. září 2016 v 10:05  

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/handicap-ministryne-skolstvi-kateriny-valachove_399360.html

Unknown řekl(a)...
28. září 2016 v 12:32  

při minulém zápisu uvedlo 12 matek z 18, že mají obzvláště nadané či pouze nadané dítě a že si školu zvolili proto,že bude s jejich talentovaným dítětem individuálné pracovat a rozvíjet jeho nevšední talent (ovládání mobilu,znalost tv pořadů,poznávání zvířátek)

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
28. září 2016 v 20:06  

nevšední talent (ovládání mobilu,znalost tv pořadů,poznávání zvířátek)

...seznam pokémonů a 666 level WoWky...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.