Lidové noviny: Ať o ohrožených dětech rozhodují diagnosťáky, ne soudy, navrhuje Válková. Sklízí kritiku

úterý 13. září 2016 ·

O tom, v jakém konkrétním dětském domově skončí dítě s nařízenou ústavní výchovou, by měly znovu rozhodovat diagnostické ústavy, nikoli soudy, navrhuje poslankyně Helena Válková (ANO). Její snaha o změnu zákona ale budí velké obavy mezi odborníky, kteří se starají o ohrožené děti. Bojí se, že by některé z nich musely zbytečně projít tímto typem zařízení, kde jsou i problémoví jedinci. Návrh, který bude sněmovna projednávat v úterý, označují za protiústavní. Informují o tom Lidové noviny.

Helena Válková (www.psp.cz)
Poslankyně za hnutí ANO a exministryně spravedlnosti Helena Válková by chtěla vrátit pravomoc umisťovat a přemisťovat děti, jimž soud nařídil ústavní výchovu, do konkrétních zařízení zpět do rukou odborníků z diagnostických ústavů, tedy ze zařízení pro děti s poruchou chování. Ti by během jejich pobytu v ústavu vyhodnotili, jestli má být dítě následně umístěno do dětského domova, dětského domova se školou nebo výchovného ústavu s přísnějšími podmínkami.

Nejhlasitější kritika zaznívá od české větve mezinárodní organizace Lumos, kterou založila spisovatelka J. K. Rowlingová. Experti se nejvíce bojí toho, že by ‚diagnosťákem‘ musely projít i děti bez závažných poruch chování a že by byly vystaveny rizikům, které toto prostředí může přinést.

Proti návrhu se též ostře staví Poradna pro občanství, občanská a lidská práva, což je organizace právníků a sociálních pracovníků fungující již od roku 1999. „Nejdůležitější je, že navrhovaná úprava by byla protiústavní. Soud nemůže říci, že odebírá dítě z rodiny, a současně dítě nesvěřit do péče konkrétnímu subjektu,“ uvedl právník Adam Křístek, který je též členem Výboru pro práva dítěte. Přijetí návrhu by podle něj v podstatě znamenal „znárodnění dítěte“.

Návrh naopak podporuje ombudsmanka Anna Šabatová, která s podobnou iniciativou přišla už před dvěma roky.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
13. září 2016 v 11:03  

Ono by to chtělo odlišit diagnostický ústav a výchovný ústav. Dnes jen diagnostikujeme a nevychováváme.

Unknown řekl(a)...
13. září 2016 v 14:42  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
13. září 2016 v 14:58  

Takže podle názoru "odborníků" je lepší současná praxe, kdy děti tráví v diagnostickém ústavu dlouhé měsíce v nejistotě, čekajíc na rozhodnutí přetížených soudů? Jde přece o návrh, aby diagnostické ústavy rozhodovaly, do jakého následného zařízení bude dítě po proběhnutí několika týdenní diagnostiky přemístěno. Těžko uvěřit, že by soudci znali výchovná zařízení lépe, než kvalifikovaní pracovníci DÚ. Pokud se seznámíte s návrhem blíže, zjistíte, že by se k procesu přemisťování stále vyjadřovali soc.pracovníci a zákonní zástupci dítěte. Prvotní umisťování dětí do ústavní výchovy soudem, tento návrh nezpochybňuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.