Nejlepší odborné práce učňů byly oceněny - své poznatky chtějí žáci již brzy zužitkovat v praxi

čtvrtek 30. června 2016 ·

Nejlepší odborné práce absolventů učebních oborů byly vyhodnoceny v soutěži, kterou vyhlásil Národní ústav pro vzdělávání společně s Hospodářskou komorou ČR. Již pátý ročník této soutěže svědčí o vzrůstajícím zájmu absolventů ukázat touto formou dovednosti, které jsou důležité pro budoucí praxi. Autoři nejlepších prací převezmou na podzim ocenění z rukou prezidenta HK ČR.


Samostatná odborná práce je součástí jednotných závěrečných zkoušek ve dvanácti oborech. „V soutěži se hodnotí nejenom správnost zvolených postupů, ale také nápaditost a úroveň zpracování vylosovaného tématu,“ upřesňuje gestorka nové závěrečné zkoušky v Národním ústavu pro vzdělávání Dana Kočková.

V tomto školním roce bylo do soutěže přihlášeno 76 prací (zatímco loni to bylo 41). Nejvíc žáků soutěžilo už tradičně v oboru Kuchař – číšník, následují Kadeřník a Cukrář, v menší míře jsou zastoupeny práce z oborů Montér suchých staveb a Operátor skladování. Témata si žáci losují a při jejich zpracování využívají vše, co se ve svém oboru naučili. Autoři nejlepších prací ovšem využívají i další informace, které si sami hledají, a své téma zasazují do historických souvislostí. V oboru Kuchař - číšník kromě toho všechny práce obsahují i překlad menu a popisu jídel do angličtiny či jiného světového jazyka.

O čem žáci psali

Až překvapivé množství žáků letos věnovalo pozornost zdravému stravování a bio výrobkům. Např. Marek Heimlich ze SOŠ Znojmo, který získal první místo v oboru Kuchař – číšník pro pohostinství, ve své práci píše: „Od doby, kdy jsem se začal zdravě stravovat, jsem 20 kg zhubnul… Cíl mé práce je dokázat, že zdravé stravování je důležité, a to nejen kvůli fyzické váze, ale i kvůli zdraví těla i ducha.“

Důležité je také to, že absolventi chtějí své poznatky prakticky využít. Například Veronika Olahová ze SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka, která získala první místo mezi číšníky, chce zkušenosti z přípravy práce Dětský den v Loutkovém divadle využít i ve své budoucí rodině. „Na začátku jsem si myslela, že sestavit menu pro děti nemůže být nic tak těžkého, ovšem postupem času jsem přicházela na to, že požadavky na dětskou stravu jsou mnohem vyšší než ty pro dospělé… Nabyla jsem poznatky, které hodlám využít pro kvalitní stravování mých dětí.“

Žáci se nebojí ani inovací. Například Michal Mandys ze SOU v Praze 10, který získal 3. místo v oboru Cukrář, navrhl přípravu kokosovozázvorového creme brulee se sušenkami s bílou čokoládou a sušeným ibiškem. Proč si něco tak složitého zvolil? „ Protože mám rád netradiční kombinace chutí. Mnoho lidí ani nezná některé ingredience, které jsem zde použil, a o to mi šlo.“

Výsledkovou tabulku a pravidla soutěže najdete na stránkách Národního ústavu pro vzdělávání: http://www.nuv.cz/t/soutez-odbornych-praci-ucnu-uz-ma-viteze



 


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.