38. Celostátní přehlídka Středoškolské odborné činnosti zná své vítěze

středa 22. června 2016 ·

Ve dnech 17.–19. června 2016 se v Hradci Králové uskutečnil již 38. ročník Celostátní přehlídky soutěže Středoškolská odborná činnost (SOČ), kterou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jejím gestorem je Národní institut pro další vzdělávání (NIDV). Letos se soutěže zúčastnilo 1 533 studentů středních škol a gymnázií, z nichž 284 se probojovalo do celostátního kola. Dle hodnocení porotců se dá přibližně každá pátá práce, která postoupila do celostátního kola, považovat za mimořádnou.

Celostátní přehlídka SOČ byla slavnostně zahájena v pátek 17. června 2016 v královéhradeckém Adalbertinu českou státní hymnou v provedení žesťového kvartetu ze Základní umělecké školy Střezina. Pozvání přijalo mnoho významných hostů, mezi kterými nechyběli radní Královéhradeckého kraje Táňa Šormová, primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink, Jaroslav Fidrmuc za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a ředitelka NIDV Helena Plitzová.

Sobotní den patřil studentům, kteří od časných ranních hodin obhajovali své práce před 5–6 člennými porotami složenými z předních českých odborníků. Celkem 18 odborných porot hodnotilo soutěžní práce v těchto oborech: Matematika a statistika; Fyzika; Chemie; Biologie; Geologie a geografie; Zdravotnictví; Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství; Ochrana a tvorba životního prostředí; Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design; Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace; Stavebnictví, architektura a design interiérů; Tvorba učebních pomůcek a didaktická technologie; Ekonomika a řízení; Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času; Teorie kultury, umění a umělecké tvorby; Historie; Filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory a Informatika.

V odpoledním programu úspěšní studenty představili své posterové prezentace. Zájemci z řad diváků se mohli seznámit se soutěžními pracemi v podobě posterů (plakátů, modelů, výrobků, ale i 3D či zvukových ukázek) a jejich autoři jim byli k dispozici pro případné konzultace.

Nedělní odpoledne pak vyvrcholilo netrpělivě očekávaným slavnostním vyhlášením výsledků Celostátní přehlídky SOČ. Soutěžící, porotce, organizátory a další hosty pozdravil Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, který nad letošním ročníkem převzal záštitu. Úspěšným autorům soutěžních prací a všem zúčastněným dále poděkovali a popřáli mnoho zdaru Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu, Josef Hynek, rektor Univerzity Hradec Králové, a Petr Konvalinka, rektor Českého vysokého učení technického v Praze.

Autoři nejlepších odborných prací se mohou těšit na účast v navazujících mezinárodních soutěžích v USA, Číně a v Evropě, na kterých téměř každoročně, i přes obrovskou mezinárodní konkurenci, získávají účastníci SOČ významná ocenění.

Výsledková listina je k nahlédnutí na stránkách NIDV.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.