Přečtěte si: Někdo z ČR žaloval vrchnosti do Bruselu... Valachová dovršuje rozpad českého školství. Brutální boj o přežití a násilné vnucení inkluze. Nevidomý senátor promlouvá

pátek 8. dubna 2016 ·

Nevidomý senátor a bývalý prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky Milan Pešák na konkrétních příkladech vysvětluje, proč násilné vnucování inkluze zásadně sníží toleranci a vstřícnost veřejnosti k lidem se zdravotním postižením a poškodí je ve vzdělávání i v dalším životě. Školským zákonem přijatým v roce 2015 je dle něho dovršován rozpad českého školství.


Z rozhovoru Lukáše Petříka se senátorem Milanem Pešákem v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Pokud jde o takzvanou inkluzi, zaznívají kritické hlasy, že poškodí úplně všechny: běžné žáky, žáky s lehkým mentálním postižením i učitele. Méně inteligentní žáci nebudou stíhat výuku, budou zdržovat ty normální a učitelé nebudou zvládat se věnovat těm méně inteligentním... Co o tom soudíte?

Že to žel s největší pravděpodobností popisujete celkem realisticky. Když vycházíte z nesprávných předpokladů, ze špatných východisek, nikdy nemůžete dojít k dobrým výsledkům. A k dobrým výsledkům nedojdete ani v případě, že nesprávně stanovíte priority. Prioritou ve školství by měly vždy být vzdělávané a vychovávané děti. Mám velmi nepříjemný pocit, že v dlouhodobém tlaku na prosazování inkluzivních postupů o začleňované děti ani jejich spolužáky příliš nejde – a v první řadě už vůbec ne. Řekl bych, že jsou spíše objektem, rukojmími, s nimiž nakládají ti, kdo chtějí až potřebují za každou cenu přijít s něčím novým a udělat si na tom kariéru. Vždyť celá kauza dnes vrcholící rušením škol pro lehce mentálně postižené začala tím, že někdo z ČR žaloval vrchnosti do Bruselu či Štrasburku, soud na základě zkreslených údajů nějak rozhodl a my zase nemáme dost síly a odvahy efektivně se bránit. Dokonce nemáme sílu ani odvahu napravit, co se dělo špatně. A tak s velkou pompou vylejeme s vaničkou i dítě. Skoro doslova.

Ale existuje ještě jeden a podstatně vážnější důsledek, totiž, že násilné vnucování inkluze zásadně sníží toleranci a vstřícnost veřejnosti k lidem se zdravotním postižením.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2016 v 23:02  

Nevidomý senátor promlouvá moudře. Má zřejmě o školství větší přehled než mnozí senátoři vidící.

Miloslav Novotný řekl(a)...
8. dubna 2016 v 23:06  

Pane senátore, děkuji

Unknown řekl(a)...
9. dubna 2016 v 9:12  

Ten někdo byl z Ostravy a toho někoho k tomuto někdo zorganizoval. A mám takový pocit, že po roce 2013 se plně otevřela náruč pro "činnosti" neziskovek. A veřejné ZŠ jsou bity hlava nehlava. O víceletá gymnázia při tom nikdo ani pohledem nezavadí. A to včetně inkluze, pač je to prý politicky neprůchodné, aby se omezovaly víceletá gymnázia. Jde pouze a jen o přesun dětí s LMP z jedné budovy do druhé. Žádná inkluze neprobíhá. O postižené děti vskutku vůbec nejde. Zajímavé je i to, že jistá obecně prospěšná společnost mluví často stejnou řečí jako MŠMT. Evidentně se blížíme k veřejnému školství ve Francii, VB,..Tedy veřejné základní školství půjde hodně dolů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.