MŠMT: Setkání škol, které vzdělávají mimořádně nadané žáky

středa 27. dubna 2016 ·

Na MŠMT se sešly školy z celé České republiky, které se věnují vzdělávání mimořádně intelektově nadaných dětí. Celodenní jednání se zaměřilo na výměnu zkušeností, sdílení rozšiřujících výukových materiálů, a také zprostředkování komplexního pohledu na problematiku nadaných dětí a jejich inkluze do vzdělávacího procesu. Setkání uspořádal nadační fond a patron nadaných žáků Qiido.


Setkání se za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zúčastnila náměstkyně ministryně pro řízení sekce legislativy a strategie Dana Prudíková, dále dětský psycholog Václav Mertin, Zuzana Ludvíková z České asociace pro aktivní rozvoj dětí (CAPARD) a ředitel štěstí ve společnosti Avast Michal Šrajer.

„Společné vzdělávání je dnes velmi často skloňované téma,“ řekla na setkání náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková a pokračovala: „Není to nicméně vůbec nic nového. Jde o otevřený lidský přístup ke všem, kteří se nějak odlišují. A kde lidskost a pochopení nestačí, musí pomoci systémová pravidla,“ dodala.

Zakladatelka a předsedkyně správní rady nadačního fondu Qiido Miriam Janyšková k tématu uvedla: „Je třeba vyskočit ze škatulky, která vnímá mimořádné nadání jen optikou zjevného úspěchu, vynikajících výsledků, píle a vzorného chování ve škole. Intelektově nadané může být i dítě, které ve škole příliš neprospívá, učitelům se jeví jako zlobivé a nepřizpůsobivé nebo pochází z prostředí, ve kterém vysokou inteligenci zpravidla neočekáváme,“ doplnila Janyšková.

Nadační fond Qiido se od roku 2014 zaměřuje na komplexní, systematickou a kontinuální podporu vzdělávání mimořádně intelektově nadaných dětí (MiND) za účelem zvýšení ekonomické prosperity a renomé ČR.

Další informace zde: www.qiido.cz

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. dubna 2016 v 0:17  

zprostředkování komplexního pohledu na problematiku nadaných dětí a jejich inkluze do vzdělávacího procesu

Tak jsme se dočkali. Že to ale trvalo...
Ještě zrušit rámcový vzdělávací program pro nižší stupeň osmiletých gymnázií, a rovné podmínky pro vzdělávání téměř všech dětí bez výjimek jsou zaručeny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.