Středoškoláci podporují kampaň školských oborů za zvýšení platů učitelů #KonecLevnychUcitelu

středa 27. dubna 2016 ·

Začátkem tohoto týdne byla spuštěna kampaň s názvem Konec levných učitelů, kterou pořádá Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. Upozorňuje na požadavek odborářů zvýšit platy pedagogických pracovníků od roku 2017 o 10 procent. Ty se dlouhodobě pohybují pod hranicí výše průměrného platu v České republice a jejich meziroční nárůst je rovněž nižší než nárůst platu v jiných profesích vyžadujících vysokoškolské vzdělání. Středoškoláci sdružení v České středoškolské unii tuto iniciativu podporují kvůli silné vazbě mezi adekvátně placeným pedagogem a kvalitní školní výukou.


“Přestože je ve společnosti učitelská profese považována za jednu z nejprestižnějších, nedostává se jí vhodné finanční ohodnocení. Domníváme se, že pokud se podmínky zlepší, může to mít pozitivní vliv na kvalitnější a spokojenější pedagogy, což přímo souvisí s úrovní výuky,” říká předseda České středoškolské unie Štěpán Kment.

„Plat je důležitou motivací pro většinu zaměstnanců, ať už ve školství či kdekoliv jinde. Není na místě automaticky očekávat kvalitní a dobře odvedenou práci a zároveň ignorovat potřeby učitelů. V praxi se stává, že si učitel bere ještě další pracovní úvazky a nemá pak na své žáky příliš času mimo vyučování. Pokud dosáhneme důstojného finančního ohodnocení, budeme o krok blíže stavu, v němž ve školství budou pracovat i oborové kapacity, které však dosud volili kvůli platu jiné zaměstnání,” doplňuje 1. místopředsedkyně Lenka Štěpánová.

„Oceňujeme, že se k růstu platů učitelů z dlouhodobého hlediska staví kladně také Ministerstvo školství a doufáme, že tato iniciativa bude mít reálný dopad a nakonec bude dosažen i dlouhodobý cíl školských odborů. Podle něj by učitelé měli pobírat 130 procent průměrné mzdy,” uzavírá Štěpán Kment.

Česká středoškolská unie je studentským spolkem sdružujícím žáky z více než 140 středních škol v ČR. O vzdělávací politice vede aktivní dialog s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy či poslanci školského výboru Poslanecké sněmovny. Jako svůj cíl si po vzoru evropských středoškolských unií vytkla zastřešovat, hájit a prosazovat zájmy středoškoláků.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.