Žádost o souhlas krajského úřadu se zřízením speciálních tříd pro školní rok 2016/2017

středa 27. dubna 2016 ·

Jednou z forem vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami je forma skupinové integrace, což v praxi představuje vzdělávání žáka ve třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené pro žáky se zdravotním postižením v běžné škole nebo ve speciální škole určené pro žáky s jiným druhem zdravotního postižení.


Na základě § 16 odst. 8 a 10 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, lze se souhlasem krajského úřadu v rámci školy zřizovat speciální třídy pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením. Činnost těchto tříd se dále řídí vyhláškou č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění.


Odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Zlínského kraje stanovil následující podmínky a postup při posuzování žádostí o zřízení speciálních tříd:

1. Třídy se zřizují zpravidla pro žáky jednoho ročníku a stejného typu postižení, žáci musí mít doporučení k integraci od školského poradenského zařízení 
2. Žádost musí obsahovat:
  • podrobné zdůvodnění nutnosti zřídit tuto speciální třídu, proč nelze potřebnou péči zdravotně postiženým žákům poskytnout jiným způsobem (např. formou individuální integrace, logopedickými aj. kroužky apod.), návaznost vzdělávání dětí po absolvování speciální třídy
  • u nově zřizovaných speciálních tříd vyčíslení zvýšených finančních nákladů, které si otevření speciální třídy vyžádá
3. Přílohy k žádosti:
  • personální zajištění speciální třídy včetně kopie dokladů o dosaženém vzdělání speciálního pedagoga, který zde bude vyučovat
  • doporučení příslušného poradenského pracoviště ke zřízení speciální třídy
  • jmenný seznam dětí zařazených do speciální třídy s vyznačeným typem zdravotního postižení potvrzený příslušným poradenským zařízením

Termín pro podání žádosti:

Výše uvedené žádosti zasílejte v písemné formě do 31. května 2016 na adresu:

Krajský úřad Zlínského kraje, Odbor školství, mládeže a sportu, tř. T.Bati 21, 761 90 Zlín

Žádosti středních škol o zřízení speciálních tříd (obory E) se budou podávat v průběhu září 2016.

O zřízení speciální třídy rozhodne vedoucí odboru školství, mládeže a sportu na základě posouzení odborných metodiků pro základní a speciální školství a pracovníků oddělení rozpočtu a financování.

Upozornění: Souhlas krajského úřadu se zřízením speciální třídy bude vydáván pouze na školní rok 2016/2017. V případě, že žáci budou pokračovat ve vzdělávání ve speciální třídě i v dalším školním roce, je nutno podat novou žádost.

Případné dotazy zodpoví:

Mgr. Jana Kapalková, tel.: 577 043 709, jana.kapalkova@kr-zlinsky.cz
PhDr. Soňa Marčíková, tel.: 577 043 708, sona.marcikova@kr-zlinsky.cz

Zdroj: Zkola.cz

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
28. dubna 2016 v 18:24  

No to je teda ptákovinu? To už se ten radní pro školství Navrátil totálně zbláznil? Za prvé nevidím důvod, proč by ty třídy měly být pro žáky jednoho ročníku, když ani v praktických školách tomu tak není a nebude? Že by šlo o to, aby se jich zřídilo co nejmíň, protože potřebný počet žáků v jednom ročníku se stejným postižením nedají dohromady ani obří školy? To ale není nic proti požadavku, že v příloze žádosti se musí doložit doklady o vzdělání pedagoga, který tam bude vyučovat. A kterého, když třída ještě není schválena a ředitel tudíž těžko může dopředu s někým podepsat pracovní smlouvu?

Eva Adamová řekl(a)...
28. dubna 2016 v 18:33  

Jo a ještě další ptákovina. Souhlas se bude udělovat na jeden rok. Tak fajn, a co se bude dít s dětmi, které jeden rok v této třídě pobudou a v dalším roce už jim kraj speciální třídu třeba kvůli odchodu dvou žáků neschválí? To je zase narveme mezi třicet děcek? a když se tam v dalším roce zase nějací podobní přestěhují, tak jim tu třídu zase schválí? Už, aby ten Navrátil vyhrál toho hejtmana, tam nadělá méně škod.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.