MŠMT: Náměstek Štech na konferenci Vzdělání pro život

pátek 8. dubna 2016 ·

Náměstek ministryně školství Stanislav Štech dnes přednesl příspěvek „Moje setkání s jinakostí a škola“ na pražské konferenci AFS Vzdělání pro život. Konference se konala při příležitosti oslav dvaceti let mezikulturního učení v České republice.


Konference byla určena všem pedagogům a lektorům se zájmem o téma mezikulturního učení a zástupcům vzdělávacích institucí. Jejím smyslem bylo nastínit, co je cílem ne/formálního vzdělávání, co budou absolventi gymnázií a středních škol potřebovat pro svoji studijní a kariérní budoucnost a jaké kompetence pro budoucí uplatnění mladých lidí v životě i na trhu práce rozvíjejí zahraniční programy AFS.

Za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se konference zúčastnil náměstek ministryně školství Stanislav Štech: “Mezikulturní učení se obvykle spojuje s mimoškolními aktivitami a s neformálním učením. V tomto procesu je ale velice důležitá také škola se svými vzdělávacími postupy,“ řekl ve svém příspěvku náměstek Štech a pokračoval: „Bez neformálních aktivit totiž chybí důležitý zdroj, kterým je osobní zkušenost, a bez formálního učení lze naopak jen málokdy dospět ke skutečnému poznání, které překračuje prožité situace,“ dodal náměstek Štech.

Na konferenci se k tématu ve svých příspěvcích dále vyjádřili například ekonom a vysokoškolský pedagog Tomáš Sedláček, bývalá ředitelka AFS Finsko Jatta Erluns, Barbora Traburová z Gymnázia Václava Hraběte Hořovice, ředitel Biskupského gymnázia v Brně Karel Mikula nebo prezident AFS Intercultural Programs, Inc. Vincenzo Morlini.

AFS je celosvětová nevládní nezisková dobrovolnická organizace, která nabízí příležitosti v oblasti mezikulturního vzdělávání pro všechny věkové kategorie s cílem pomáhat lidem rozvíjet schopnosti, získávat znalosti a osvojovat si postoje potřebné pro tvořivý a harmonický život v současném multikulturním a stále více propojeném světě. Akce se konala pod záštitou České komise pro UNESCO.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.