Ministerská ostuda: Asociace ředitelů gymnázií ČR dementuje včerejší "společné prohlášení k připravovaným změnám v českém školství"

čtvrtek 14. dubna 2016 ·

Ministerstvo školství včera ráno publikovalo v souvislosti se setkáním ministryně školství s představiteli školských asociací tiskovou zprávu Společné prohlášení CZESHA a Asociace ředitelů gymnázií ČR. Dnes nás předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR informovala, že se Asociace ředitelů gymnázií ČR k prohlášení nepřipojila a požádala o odstranění této informace. Na webu MŠMT se objevila bez komentáře aktualizované verze tiskové zprávy.


Několik dní před setkáním požádali zástupci MŠMT účastníky o podporu tohoto prohlášení:

Asociace podporují kroky ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ke zlepšení kvality českého školství. Za klíčové považují změny v oblasti financování regionálního školství, které školám a školským zařízením zajistí dostatečné finanční prostředky pro zajištění vzdělávání i školských služeb v potřebné kvalitě.

Asociace také podporují zavedení funkčního kariérního systému, který podpoří celoživotní profesní rozvoj pedagogů a propojí ho se systémem odměňování. Stabilizaci financování a důstojné odměňování učitelů považují asociace za nezbytné kroky k dalšímu rozvoji českého vzdělávacího systému.


Ministerstvo školství včera ráno publikovalo v souvislosti se setkáním ministryně školství s představiteli školských asociací tiskovou zprávu Společné prohlášení CZESHA a Asociace ředitelů gymnázií ČR. O původní verzi se můžete přesvědčit v RSS ministerského webu:


Dokument s původním prohlášením zveřejnilo i ve formátu PDF:


Dnes nás předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR informovala o tom, že se Asociace ředitelů gymnázií ČR k prohlášení nepřipojila a požádala o odstranění této informace.

Vážený pane šéfredaktore,

prosím o odstranění AŘG ze Společného prohlášení Czesha a AŘG, protože AŘG se ke společnému prohlášení nepřipojila, jelikož vydala své stanovisko, zformulované v březnu na konferenci ve Zlíně. Nicméně v otázkách zásadních změn ve financování máme s Czeshou podobný názor.

Naše Stanovisko najdete v příloze.

Děkuji, s pozdravem

PhDr. Renata Schejbalová


Při setkáním ministryně školství s představiteli školských asociací podpořil prohlášení jen Ing. Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací ČR - CZESHA, který měl mandát předsednictva. Na webu Unie školských asociací ČR - CZESHA bylo její prohlášení publikováno včera večer v 19.40.

Unie školských asociací ČR - CZESHA podporuje kroky ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ke zlepšení kvality českého školství. Mezi klíčové změny řadí oblast financování regionálního školství, která má školám a školským zařízením zajistit dostatečné finanční prostředky pro vzdělávání a školské služby v potřebné kvalitě.

CZESHA také podporuje zavedení funkčního kariérního systému, který podpoří celoživotní profesní rozvoj pedagogů a propojí ho se systémem společensky zodpovědného odměňování.

Stabilizaci financování a důstojné odměňování učitelů a pracovníků škol a školských zařízení považuje za nezbytné kroky k dalšímu rozvoji českého vzdělávacího systému a ke zlepšení prestiže těchto povolání.


Je otázkou, zda s tímto prohlášením souhlasí členské asociace Unie školských asociací ČR - CZESHA. Připomínáme v této souvislosti, že podle našich informací Asociace ředitelů gymnázií ČR z Unie školských asociací ČR - CZESHA vystoupila.

3 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. dubna 2016 v 12:28  

Koho vlastně CZESHA reprezentuje? Kupříkladu tu nejpočetnější skupinu - učitele základních veřejných škol mezi členy nikde nevidím.

Janek Wagner řekl(a)...
14. dubna 2016 v 13:08  

Unie CZESHA byla členem ESHA (http://www.esha.org/aboutesha), tedy European School Heads Association, ale nyní ji už v seznamu členů nevidím. Učitele opravdu nezastupuje, od toho tu jsou přeci školské odbory.

tyrjir řekl(a)...
15. dubna 2016 v 13:39  

CZESHA - Členské asociace, stav 2016-04-15

Asociace Domovů mládeže a Internátů ČR - předs. Mgr. Sylva Nekolová
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání - předs. Mgr. Jan Mareš
Asociace obchodních akademií - předs. Mgr. Richard Žert
Asociace předškolní výchovy - předs. Doc. PhDr. Eva Opravilová CSc.
Asociace ředitelů církevních škol ČR - předs. Mgr. Jiří Vojáček
Asociace ředitelů hotelových škol - předs. Mgr. Jiří Nekuda
Asociace ředitelů základních škol ČR - předs. Mgr. Hana Stýblová
Asociace středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory - předs. Ak.mal. Bohumír Gemrot
Asociace středních pedagogických škol- předs. Mgr. Romana Studýnková
Asociace středních průmyslových škol ČR - předs. Ing. Jiří Zajíček
Asociace vzdělávacích zařízení pro rozvoj venkovského prostoru - předs. Mgr. Otakar Březina
Asociace základních uměleckých škol ČR - předs. Jindřiška Kudrlová
Asociace zdravotnických škol ČR - předs. PhDr. Karel Štix
Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže v ČR - předs. Ing. Mgr. Libor Bezděk
Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska - předs. Mgr. Vladimír Kolder

Viz
http://www.czesha.cz/clenske-asociace

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.