Měli bychom vědět, co opravdu umějí a neumějí maturanti v České republice

čtvrtek 14. dubna 2016 ·

Nová iniciativa žádá zveřejnění anonymizovaných dat ze státní maturity. Umožnilo by to přesnější pochopení, v čem studenti chybují, a zkrátilo dohadování o sporných maturitních úlohách.

Dnes byla spuštěna webová stránka iniciativy Odtajnit maturitní data, která žádá Ministerstvo školství, aby se součástí nové maturitní zkoušky stalo i zveřejňování anonymizovaných maturitních dat. EDUin tuto iniciativu podporuje a vnímá její požadavky jako logickou součást trendu otevírání dat získaných za veřejné peníze a obecně sílícího významu otevřených vzdělávacích zdrojů.

Stránky najdete na adrese www.data-mat.cz. Iniciativa žádá kompletní zveřejnění prvotních maturitních dat s vymazanými osobními údaji. Jedině z nich lze získat informace, které přesahují úroveň čísel poskytovaných Cermatem. Ten zatím po skončení maturitní zkoušky zveřejňuje jen souhrnná data o výsledcích celých testů.

Pro zveřejnění dat existují tři hlavní argumenty.

  • „Otevření“ dat umožní maturantům kvalitnější přípravu.
  • Učitelé uvidí výsledky své práce v širších souvislostech.
  • Data existují, nikomu neuškodí a náklady nestojí za řeč.

EDUin se spolu s Českou středoškolskou unií stali prvními podporovateli iniciativy. EDUin vnímá větší otevřenost maturitních dat jako cestu k dalšímu zkvalitňování maturity.

Oldřich Botlík, zakladatel iniciativy Odtajnit maturitní data, řekl: "Společná část maturitní zkoušky každoročně zásadně ovlivní budoucnost desetitisíců mladých lidí. Když populační ročník „špatně“ odmaturuje třeba z matematiky, jsou toho plná média a hovoří se o úpadku vzdělanosti. Zhoršují se ale studenti, nebo jen Cermat vytvořil těžší test? To zatím bohužel ověřit nelze, a proto chceme změnit způsob, jakým nás stát o výsledcích zkoušky informuje.“

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. dubna 2016 v 13:41  

Konkurenční testovací polečnosti mají zálusk na data Cermatu?
Vždyť Kalibro a Scio mají data vlastní a lepší. Kdyby chtěly mohly by udělat relevantní závěry i bez Cermatu.

krtek řekl(a)...
15. dubna 2016 v 5:03  

Kdo chce psa být, hledá hůl. A - jak známo - vždycky najde.
Na jednu stranu je mi to celkem jedno, vím, co mí studenti umí/neumí i bez dat od Cermatu. Na druhou stranu motivy EDUinu a pana Botlíka mi čestné nepřijdou.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. dubna 2016 v 8:29  

Data budou zajímavá, ale mne by zajímalo toto. Když někdo na mšmt/cermatu příjde na to, že nějaká zkouška je příliš snadná, resp. příliš málo studentů selhalo, jak, kdo a dle čího zadání testy posléze kalibruje k určitému procentu propadlíků. Jinými slovy, kdo, jak a podle čeho určuje meziročně měnící se úroveň obtížnosti, čímž nastavuje národní laťku minimální úrovně sš vzdělání v předmětu při výstupu. Jak se tito nastavovači latěk jmenují a odkud berou mandát k posouvání latěk nahoru a dolů. To bych vážně moc rád věděl.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
15. dubna 2016 v 9:10  

Kolego Tajný,

již staří latiníci říkali - Verba movent, exempla trahunt. Zkuste proto jít Cermatu příkladem, odtajněte se a třeba se polepší i ono. Za pokus to určitě stojí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.