Přečtěte si: Evropští soudci: Česko bylo potrestáno vlastně za to, že se snažilo vzdělávat Romy

pondělí 21. března 2016 ·

Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva v případu D. H. a ostatní proti České republice konstatující diskriminaci romských dětí v českých speciálních školách byl přijat samotnými evropskými soudci s velkými rozpaky.


Z článku Petra Kozelky v Novinky.cz vybíráme:

Evropští soudci, kteří se postavili proti většině, upozornili, že Česko bylo vlastně potrestáno za to, že se snaží otázku vzdělávání romských dětí aktivně řešit, na rozdíl od postupu některých dalších členských států EU. „Česká republika je ve skutečnosti jediným státem, který se pustil do řešení problémů, s nimiž se potýkají romské děti v oblasti vzdělání,“ konstatoval soudce Boštjan Zupančič. Závěr soudu, že tím porušuje zásady boje proti diskriminaci, tak hraničí s absurditou.

„Soud tak posloužil k pozdějším účelům, které nijak nesouvisejí se zvláštním vzděláváním romských dětí v Česku. Až budoucnost ukáže, jakému účelu tento precedens poslouží,“ varoval soudce Zupančič.

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. března 2016 v 19:30  

Česko bylo vlastně potrestáno za to, že se snaží otázku vzdělávání romských dětí aktivně řešit

Dobře Česku tak. Kdyby se chovalo jako všichni okolo, mělo by klid.
Nevíte někdo, kde to Česko leží? Zajel bych se tam příležitostně na ty truhlíky podívat.
Exoti...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. března 2016 v 19:51  

Co na to Romea?

Nejsou ti soudci (ta menší část) hodně xenofobní?

Co uděláme? Navrhuji zrušit povinnou školní docházku. Za ušetřené peníze nakoupit obytné vozy pro Romské (a nově i bílé) kočovníky a ještě zůstanou peníze na inkludované žáky.

Budeme mít pár desítek tisíc romských žáků, kteří nebudou navštěvovat zvláštní, ale ani normální základní školu. Budou úplně negramotní a MY BUDEME EVROPŠTÍ a rasově OK!

Krása

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. března 2016 v 20:42  

Kdyz jsem dodatky rozsudku citovala tak pred 1-2 roky na Eduinu,oznacila me Lanska za xenofoba a rasistu.Bohuzel,Eduin smazal stare diskuse kdyz presel na system diskusi pres soc. site.

Unknown řekl(a)...
21. března 2016 v 21:02  

Češi - bezdotykové baterie ve stravovacích provozech, otáčivé hlediště v Českém Krumlově, jezy na Labi, fotovoltaika, národní park Šumava, rušení praktických škol...

Unknown řekl(a)...
21. března 2016 v 21:29  

Paní Karvaiová, já si na to vzpomínám.

Unknown řekl(a)...
21. března 2016 v 22:12  

V podstatě někteří soudci konstatovali, že jsme vlastně byli špička. Slovo byli je totiž namístě. Taktéž je řečeno, že kráčíme směrem k negramotnosti části romské populace. Mnohokrát jsem napsal, že o děti s LMP vůbec nejde.

Jiri Janecek řekl(a)...
22. března 2016 v 9:29  

Mne prekvapuje, ze po osmi letech od rozsudku si vsimli i novinari, ze rozsudek existuje a jsou v nem i disentni stanovista...

Co na to Romea, pane Anonymni?
http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/uplynulo-6-let-od-rozsudku-evropskeho-soudu-pro-lidska-prava-v-pripadu-d-h-vzdelavani-romskych-deti-se-ale-prilis-nezmenilo

Trosku starsi, ale zajimave... I o tech 4 stanoviscich neco napsali. Ale celkove je to trochu v jinem duchu. Mimochodem, nebyla tehdy KLS namestkyni?

"Odlišné mínění projevili čtyři členové velkého senátu, mezi nimi i Čech Karel Jungwiert a Slovák Ján Šikuta. „Silně nesouhlasím s názorem většiny k tomuto případu,“ napsal Jungwiert na úvod svého pět a půl strany dlouhého vysvětlení, proč hlasoval proti. "

Prevazuje tam spis toto:
„Soud vynesl historický rozsudek, podle něhož nemá diskriminace místo v Evropě 21. století. Romské děti nyní budou mít stejný přístup ke kvalitnímu vzdělání jako všichni ostatní.“ řekl tehdy James A. Goldston, výkonný ředitel Open Society Justice Initiative a právní poradce stěžovatelů.

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. března 2016 v 11:25  

Ale vždyť je na to i české přísloví - Pro dobrotu na žebrotu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.