Petr Fiala: Inkluze je špatně připravena

neděle 6. března 2016 ·

Ministerstvo školství se pustilo do ofenzívy ve věci inkluze. Místo toho, aby vysvětlovalo svůj postup – který zjevně znejistil nejenom mne, ale spoustu rodičů, učitelů, speciálních pedagogů a dalších lidí – tak se pustilo do mě. (Podle hesla Sobotkovy vlády: Za naše chyby může pravice.) Naposledy šéfporadce paní ministryně P. Pavlík.


Prý se snažím získat na inkluzi jakési politické body. A prosím vás u koho? Míra politické paranoie překračuje u některých lidí rozumné meze. Navíc prý lžu, měním názory, jsem proti inkluzi a současný zákon jsem stejně připravoval já.

Jsem tedy něco jako padlý anděl – a ten má, jak známo, rohy. Čerti bývají ovšem jen v pohádkách. Té politické pohádce či grotesce šířené z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy bych se mohl smát, kdyby nešlo o handicapované děti. Obávám se však, že ty se pozornosti ministerského týmu netěší.
Mohl bych vysvětlovat, co jsem ve věci inkluze udělal, jaké mám zkušenosti s podporou vzdělávání lidí s handicapem apod.

Ale otázka je přece jiná: co dělá s inkluzí současné vedení ministerstva? Proč proces integrace postižených dětí, který tu po léta probíhá, najednou plní titulky novin?

Proč se školy a rodiče nejprve dovídají, že od září jdeme naplno do "inkluze", a když se ukáže, že to není připraveno, tak slyší, že bude dvouletý odklad, vlastně přechodné období, ale pak zase, že to možná paní ministryně "nepodepíše"?

Proč není zajištěno dostatečné a trvalé financování dříve, než se něco "spouští"? Proč mají být v běžných školách všechny děti s lehčím mentálním postižením? Nebo už zase nemají, změnila paní ministryně názor? Nebo to všichni špatně čteme, nechápeme a za všechno může Fiala (za to, že je inkluze, i za to, že není inkluze)?

Klidně ještě nějakou tu nesmyslnou kritiku unesu, obávám se ale, že to dětem, jejich rodičům a učitelům nijak nepomůže. Tým paní ministryně by se měl raději soustředit na to, jak rychle eliminovat škody, které svým nepoučeným, ideologicky motivovaným postupem ve věci inkluze ve školství způsobil.

prof. Petr Fiala
předseda ODS

Zdroj: ODS.cz/Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.