Otázky a odpovědi ke společnému vzdělávání: Jak bude financováno přesně inkluzivní vzdělávání?

čtvrtek 24. března 2016 ·

Dostane škola peníze na psychologa a speciálního pedagoga?


Odpověď:

Informace o financování jsou na adrese www.msmt.cz, v části ke společnému vzdělávání, Financování společného vzdělávání. Pokud bude škola vzdělávat žáka se zdravotním postižením, pro jehož vzdělávání je dle zákona o pedagogických pracovnících nezbytný speciální pedagog, může škola dostat toto podpůrné opatření.

Pokud je ve škole taková skladba žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, kdy by pro jejich vzdělávání a podporu byla přítomnost školního psychologa nezbytná, pak je možné ho získat jako podpůrné opatření pro školu.

Informace ke vzdělávání byly navíc poskytnuty školským úřadům krajů na výjezdech ministryně a jsou součástí informací na seminářích a školeních v regionech.

11 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
24. března 2016 v 21:52  

Pokud bude škola vzdělávat žáka se zdravotním postižením, pro jehož vzdělávání je dle zákona o pedagogických pracovnících nezbytný speciální pedagog, může škola dostat toto podpůrné opatření.

Takže v případě, kdy je speciální pedagog pro žáka podle zákona NEZBYTNÝ, škola toto podpůrné opatření jen MŮŽE ale NEMUSÍ dostat?!

J.Týř

pratavetra řekl(a)...
24. března 2016 v 22:14  

"Takže v případě, kdy je speciální pedagog pro žáka podle zákona NEZBYTNÝ, škola toto podpůrné opatření jen MŮŽE ale NEMUSÍ dostat?!"

Tím je pamatováno na to, aby si nějaká venkovská škola nenárokovala speciálního pedagoga. Snad si nemyslíte, že by se tam někdo obtěžoval. Už teď si z PPP, či SPC rádi zavolají, abychom jim něco nadiktovali do zprávy, neb oni nestíhají.

tyrjir řekl(a)...
24. března 2016 v 22:24  

Co je podle zákona nezbytné, nemusí být splněno? Například tím, že by si učitelé škol tu speciální pedagogiku dostudovali? Pamatuje na tohle například nový Kartiérní systém? Pokud vím, když si např. výchovný poradce dostuduje speciální pedagogiku, dostává (může dostat?) 13. platovou třídu místo dvanácté. Platí to, bude to platit i dál a bude to podporováno? Nebo budou podporováni spíš jen externí poradci, kteří neznají situaci ve škole a budou radit jen na dálku? J.Týř

pratavetra řekl(a)...
24. března 2016 v 22:49  

A proč by si měli doplňovat speciální pedagogiku? Mají své práce víc než dost a ať jim také zbude nějaký čas na rodinu. Nikdo jim pomník nepostaví, já je rozhodně na nějaké další studium neuvolním. Život je příliš krátký na to, abychom se připravili o výchovu vlastních děti a pozornost svých partnerů.

tyrjir řekl(a)...
24. března 2016 v 23:12  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
25. března 2016 v 7:50  

Nejde jen o to, zda bude NÁROK na speciálního pedagoga a zda na něj budou PROSTŘEDKY, otázkou zůstává, jak a především ZDA škola toho speciálního pedagoga vůbec sežene a kdo a jak bude do té doby jeho práci zastávat (a zda tím nebude ohrožen nejlepší zájem žáka). To je jedna z největších slabin té naší inkluze.

Eva Adamová řekl(a)...
25. března 2016 v 10:24  

Každý žák s LMP, má-li se smysluplně vzdělávat, jednoznačně potřebuje speciálního pedagoga. V současném systému ho mají jen děti v praktických školách, v běžných školách o tom nemůže být vůbec řeč. A tak to také zůstane. Jestliže se děti s LMP postupně rozptýlí do běžných základek, nemůže být speciálních pedagogů dostatek ani náhodou, ledaže by je dorychlokvasil UJAK. Ale o to ani pajtášům nahoře nejde, pod nejlepším zájmem žáka se totiž podle nich skrývá jeho pobyt v běžné škole a pokud možno jenom s mizerně placeným asistentem mnohdy bez jakéhokoliv pedagogického vzdělání. Stačí si přečíst vyhlášku.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. března 2016 v 10:53  

Já jsem speciální pedagog. Myslíte, že dobrovolně přistoupím na toto:
1/každý rok nová smlouva jen na určitou dobu
2/každý rok někde jinde
3/každý rok několik 0,1000 úvazků poskládaných jak puzzle
4/občas rok jen na 0,6 úvazku
Úžasná představa. Po více jak 30 letech praxe budu za blbečka na úrovni asistenta s kursem. To půjdu raději pracovat mimo obor.

pratavetra řekl(a)...
25. března 2016 v 11:45  

5) zaměstnanci Vás nenávidí, protože jim odčerpáváte nenárokovou složku platu
6) učitelé jsou naštvaní, protože Vám chystají přípravy

Unknown řekl(a)...
25. března 2016 v 18:38  

7) učitelé Vás nenávidí, pač žákovi něco pořád vysvětlujete a dalších 29 žáků rušíte
8) 29 žáků už látku plně pochopilo, ale Vy tu chemii, fyziku, matematiku, cizí jazyk pořád a pořád vysvětlujete, ostatní žáci se nudí a začínají oprávněně otravovat a rušit a ten třicátý, Vám svěřený, stále ty základy ne a ne pochopit.

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. března 2016 v 19:35  

9) Pytlik a spol. si Vás považují.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.