Ke cause J. K. versus Obec Milešovice

pátek 18. března 2016 ·

Zveřejnili jsme řadu odkazů na komentáře médií ke cause J. K. versus Obec Milešovice, kterou zatím nepravomocně rozhodl Okresní soud ve Vyškově. Přinášíme několik poznámek právničky Ligy lidských práv Šárky Duškové, které nám zaslala nebo zveřejnila na sociálních sítích.


O zprávě jsme nejprve informovali v tiskové zprávě Ligy lidských práv Soud: obec diskriminovala chlapce s autismem tím, že mu nezajistila inkluzivní vzdělávání. Požádali jsme právní zástupkyni žalobce Šárku Duškovou o bližší informace. Zajímalo nás především stanovisko pedagogickopsychologické porady a zdůvodnění rozsudku. SPC integraci podle Duškové doporučilo.

Na causu a mediální reakce na ni reagoval i Zdeněk Bělecký:

Tento příběh se musel odehrát na Marsu. V České republice to není možné. Přijetí žáka do školy je výkon státní správy, kterou provádí ředitel základní školy. Proti jeho rozhodnutí je odvolacím orgánem krajský úřad. Obec jako zřizovatel základní školy s tím nemá absolutně nic společného. Matka toho dítěte proto musí mít dvě negativní rozhodnutí, jedno od ředitelky a druhé od krajského úřadu. A odsouzen by musel být krajský úřad. Nebo se musel prvoinstanční soud úplně zbláznit. Nebo nežijeme v právním státě, ale v totálním bordelu. Nebo novináři lžou.

Šárka Dušková na jeho komentář reagovala na sociální síti Facebook:

Přirozeně jsou články o tématu zestručňující a vybírají zkratky. Měli jsme samozřejmě rozhodnutí i rozhodnutí o odvolání od KÚ - obě negativní. Škola oficiálně odůvodnila nepřijetí nedostatečnou kapacitou. Proto jsme se domáhali povinnosti obce podle § 177 a 178 školského zákona podmínky pro školu (potažmo chlapce) zajistit. Jinak, to, že existuje více cest, jak se domoci práva, přece přirozeně není v rozporu právním státem. V mnoha situacích je povinných více a to klidně také z různých titulů.


Dále uvedla, že dosud nemá písemné odůvodnění rozsudku, bude ho publikovat, jakmile ho bude mít k dispozici.

Související články:









5 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
18. března 2016 v 10:28  

Rozumím, Vaše vysvětlení přináší nové a zásadní informace, které v dřívějších mediálních "zkratkách" nebyly. Ano, s těmito novými informacemi to má logiku. Jinak nikdy jsem nezpochybňoval věcnou stránku, tj. že spádová škola zkrátka musí dítě přijmout, to je jasné jak sluníčko.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. března 2016 v 10:43  

Spíš bych považovala za správné, kdyby se soudili ředitelé škol. Zákon jim již několik let ukládá inkludovat děti, aniž by jim stát nějak vůbec pomohl. Ředitel školy je zodpovědný a přesto nemá často možnost udělat skoro nic. Obec mu nedá peníze na schodolez nebo další bezbariérové úpravy, kraj mu nedá asistenty. Stát mu nedá více na pomůcky a platy pro specialisty. Přesto má stát tu drzost někomu přikazovat, že musí zajistit péči. Když se pak něco stane, nemůže za to stát, ale ředitel nebo zřizovatel. No není to boží!?!?! Zkuste nařídit řidiči, aby jel autem o třech kolech ,převeďte si tuto školní situaci do jiné běžné lidské činnosti.

tyrjir řekl(a)...
18. března 2016 v 13:30  

Pan starosta se myslím zachoval rozumně. I z hlediska jeho obce je lepší zaplatit 50. tis. Kč, než podstoupit vleklý soudní spor s mnohem větší ztrátou pracovní energie i peněz, což jsou věci, které malá obec prostě nemá. Řešení nesrovnalostí v péči o veřejné školy v Česku není věcí jedné malé obce. Je to myslím věcí rodičů, učitelů, ředitelů škol obecních, krajských i parlamentních zastupitelů, aby MŠMT a vládu ČR přiměli problém kvalitního vzdělávání ve veřejných školách účinně řešit.

Souhlasím s paní Karvaiovou:

Kvalitní společné vzdělávání všech dětí ve veřejných školách v Česku lze charakterizovat i takto:

Je to auto, které má dojet z Chebu do Ostravy, Brna, Budějic atd., ale jeho způsobilost silničnímu provozu a stav posádky jsou tak hrozné, že vykazují znaky obecného ohrožení už na začátku cesty. Namísto řádné opravy a zprovoznění tohoto auta mu MŠMT naložilo další, tentokrát tzv. inkluzivní, tuny písku. Je potřeba, aby přišel důsledný strážník, písknul STOP tomu obecnému ohrožení veřejného zájmu na kvalitním vzdělávání ve veřejných školách v Česku a dal tím podnět ke zprovoznění toho auta.


J.Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. března 2016 v 13:56  

Je potřeba, aby přišel důsledný strážník, písknul STOP tomu obecnému ohrožení veřejného zájmu na kvalitním vzdělávání ve veřejných školách v Česku a dal tím podnět ke zprovoznění toho auta.......................
Ne,kdepak . Zde strážník dá pokutu ,sebere body. Auto do správného technického stavu nedá a bude za rohem číhat, až pojede zase. A tak pořád dál.

tyrjir řekl(a)...
18. března 2016 v 14:15  

... A kolem té herky českého veřejného školství se v nablýskaných fárech vodí různí rozpočto a grantožrouti. Některým z nich ta herka nestojí ani za kloudný pohled. Jiní se jí zase vysmívají nebo dokonce rozptylují nebohého řidiče a posádku, aby jim mohli něco šklohnout... atd. atd. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.