Soud: obec diskriminovala chlapce s autismem tím, že mu nezajistila inkluzivní vzdělávání

středa 16. března 2016 ·

Okresní soud ve Vyškově vynesl přelomový rozsudek v medializovaném případu chlapce s autismem, kterého odmítla přijmout jeho spádová škola a poté dalších 14 škol v okolí jeho bydliště. Soud 15. března rozhodl, že se obec dopustila diskriminace na nákladě zdravotního postižení tím, že místní škole nepomohla zajistit podmínky k tomu, aby se v ní chlapec mohl vzdělávat. Podle Ligy lidských práv, která chlapce zastupovala, se jedná o první rozsudek tohoto druhu v České republice.


„Soudce Aleš Vylam svým rozhodnutím potvrdil, že dítě má právo na inkluzivní vzdělávání v místě bydliště v souladu s čl. 24 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením a že nezajištění takového vzdělávání je diskriminací dítěte kvůli jeho postižení,“ uvedla právnička Ligy lidských práv Šárka Dušková. Předně však rozsudek potrdil, že povinnost zajistit podmínky pro takové vzdělávání má také obec, a to v souladu s § 177 odst. 2 a § 178 odst. 1 školského zákona. Rozsudek soudu zatím není pravomocný, obec se může proti rozsudku odvola

Zdroj: LLP.cz

6 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
16. března 2016 v 16:49  

Tak tomuhle říkám vážný argument pro společné vzdělávání ve vnitřně diferencované veřejné škole, která ale musí být dobře financovaná a organizovaná, což zatím není.

Poznamenávám k tomu, že pokud bude v zavádění společného vzdělávání postupovat tak neefektivně, jak se to děje (zbytečné zesložitění práce učitelů v podfinancovaných školách), může dojít k úspěšné žalobě i v opačném případě - Obec nebo stát mohou být žalovány i za to, že dosud vyhovující péči znemožnily a ta nová péče v běžné třídě bez speciálních pedagogů pak selhala...

Takže rozvážný postup a obezřetnost zúčastněných je myslím opravdu na místě.


J.Týř

Unknown řekl(a)...
16. března 2016 v 18:10  

Pan soudce patrně nikdy neviděl žáka s autismem.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. března 2016 v 18:58  

Dobrý byznys pro obhájce.
Půjde to i naopak?
Tedy, že podobná neziskovka bude obhajovat i rodiče, kteří si navzdory "doporučení " ŠPZ budou přát dát dítě do speciální školy?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
16. března 2016 v 20:02  

Tak předně není autista jako autista, to tady asi všichni víme, nevidím informaci o doporučení, jaké dala poradna (zřejmě na základní školu doporučení neměl).
Nastal podle mě paradox, že maminka zřejmě nesnesla slovo "speciální", kdy by mu bylo nejlépe a snažila se ho nacpat na základku. No a ted se po tom vážení právníci můžete vozit nahoru a dolů. A to nám ta inkluze ještě ani nepočala.....
Starosto odvolejte se a nic neplaťte. To rozhodnutí je kravina!!!!

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. března 2016 v 22:06  

Jako přelomový chápu rozsudek, který je opačný, než byly rozsudky takových kauz doposud.
Nejspíš se mýlím, měl jsem z dosavadních dostupných informací pocit, že pokud škola nemá patřičné podmínky pro zdárné a nepoškozující začlenění dítěte s nějakým hendikepem do výuky, může ředitel jeho přijetí odmítnout. Ale fakt nevím.
Zajímavé to bude, až se případně sejde na jednom místě třeba deset obdobně postižených dětí. To to může obec rovnou zabalit.

mirek vaněk řekl(a)...
17. března 2016 v 15:16  

Obce se mají na co těšit. Takže stát sse zbavuje zodpovědnosti a hází finanční zátěž na obce?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.