Kateřina Mahdalová: Kdo se bojí Hamída?

pondělí 7. března 2016 ·

„Jednou se zase setkáme, Sanam“ je komiks, který vypráví fiktivní příběh afghánského chlapce Hamída na pozadí událostí po teroristickém útoku na Spojené státy v září 2001. A vyvíjí se dál v čase, kdy se v Afghánistánu začalo znovu dostávat k moci hnutí Tálibán.

V jakých poměrech se ocitli reální lidé, je veřejně známo například od Malaly Júsufzaiové, jež se ve svých sedmnácti letech se stala historicky nejmladší laureátkou Nobelovy ceny za mír. Tu v prosinci 2014 získala společně s indickým kolegou Kailášem Satjárthím. Ocenění muslimky a hinduisty se stalo mimo jiné symbolem toho, že žádná náboženská víra není reprezentována homogenní masou lidí beze jmen.

Hamídův příběh pokračuje v době, kdy se spolu se svou matkou a sestrou ocitne nejen bez perspektivy, ale i v nebezpečí života (matka už nesmí vykonávat povolání učitelky, sestra nesmí do školy a chlapci hrozí, že bude násilím přinucen přidat se k Tálibánu). Rodina se odstěhuje k příbuzným do sousedního Pákistánu.

Drony

Na jaře 2014 web Datová žurnalistika připomínal, že bezpilotní letouny používají nejen Spojené státy, ale i Velká Británie a Izrael a že mezi cíle útoků patří Afghánistán, Pákistán, Jemen, Libye, Irák, Somálsko a pásmo Gazy. Útoků bylo podle zprávy zvláštního zpravodaje OSN mnoho stovek, přičemž některé statistiky uvádějí až několik tisíc zejména civilních obětí. Afghánští sourozenci Nabeela a Zubair, skuteční, nikoli fiktivní, před dvěma a půl lety při slyšení v americkém kongresu vzpomínali, jak jim dron v říjnu 2012 zabil babičku, a světová média silně kritizovala, že si sourozence vyslechlo pouhých pět kongresmanů. Chlapec pak ještě později vyprávěl novinářům, že už nemá rád modrou oblohu, ale naopak dny, kdy nesvítí slunce, protože to drony kvůli nízké viditelnosti nelétají.

A nyní zpět k Hamídově příběhu: Když jeden z dronů zabije jeho otce, zbytek rodiny se snaží alespoň jemu zajistit lepší život. Další děj komiksu zachycuje Hamídovo putování z Pákistánu až do Evropy.

Média i hlava státu přispívají k předsudkům

Komiks přichází do škol právě v této době, kdy českou společností hýbe debata o migrační krizi. Řada médií přispívá k šíření paniky a kromě tzv. alternativních webů, které cíleně a ve velkém publikují hoaxy a lži, například i velké televizní stanice podporují předsudky, jak si všímají odborníci. Autoři jednoho z výzkumů poukazují na to, že televize prakticky nereferují o životních příbězích uprchlíků nebo o příčinách jejich cesty ze země původu do Evropy. „Pokud ale média nezdůrazňují, že se v daných oblastech válčí, působí to tak, že příčinou krize jsou uprchlíci sami,“ citovaly Hospodářské noviny sociologa Pavla Pospěcha, který výzkum vedl. Potlačení humanitárního hlediska a nedostatečná pozornost věnovaná kritické situaci v zemích původu mohly divákům odebrat či výrazně omezit možnost soucitu s lidmi na útěku.

Celý článek na webu Datová žurnalistika.

Psáno pro HateFree.cz.

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. března 2016 v 0:18  

http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-uz-i-nemecko-zacina-chapat-d4l-/p_zahranici.aspx?c=A160304_223533_p_zahranici_wag

Jeden Hamíd jaro nedělá, ale několik miliónů Hamídů, to by se měl bát každý rozumný člověk.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. března 2016 v 11:57  

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/396861-cesky-lekar-upozornil-na-kolegyni-operujici-v-hidzabu-a-byl-suspendovan.html

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. března 2016 v 13:54  

http://www.novinky.cz/domaci/396865-domu-se-nevratim-neni-tam-bezpecno-rika-mlady-sved.html

Švédové se bojí Hamída...

Jiri Janecek řekl(a)...
7. března 2016 v 14:07  

No, nevim... Kdyz zastitu nad mym komandovanim dela z pozice komisare OSN pro uprchliky Peter Sutherland, dela se mi soufl.

Nebylo by lepsi napsat Obamovi, at tema dronama nevrazdi? Nebo at aspon vrati tu nobelovku... Pripadne dat na nejaky blacklist kazdeho z nasi strany Atlantiku, kdo se s nim bude kamosit?

Proc vlastne ten Soros utocil na tu libru? Chtel potrestat bristke obcany za jejich podil na kolonialnich zlocinech? Jak moc se podelil treba s obcany Ugandy?

Jinak pokud to dobre chapu, komiks nikdo nezakazal a muze byt vyuzit i v ramci vyucovani na zakladnich i strednich skolach.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. března 2016 v 17:14  

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/396938-v-danskem-aarhusu-rozpustili-vybor-pro-sariu.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.