Co všechno jste přehlédli za rok nové podpory OER v České republice

středa 9. března 2016 ·

Podpora tvorby a šíření otevřených vzdělávacích zdrojů je celosvětovým trendem, proto shrnujeme vše, co se v České republice na jejich podporu od listopadu 2014 stalo a co se děje právě teď.



Pro rozvoj otevřených vzdělávacích zdrojů (z angl. Open Educational Resources - OER) jsou v Česku zásadní tyto milníky:

Listopad 2014: vládou přijata Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020, která OER podporuje.

Březen 2015: poprvé v ČR realizován Týden otevřeného vzdělávání, celosvětově se jednalo o čtvrtý ročník této akce na podporu otevřených vzdělávacích zdrojů.

Duben 2015: v EDUpointu Skautského institutu na pražském Staroměstském náměstí je zahájen pravidelný dvouhodinový seminář Otevřená třída a Peďák+, kde jsou představovány rodičům, pedagogům i studentům nové trendy ve vzdělávání.

Červen 2015: založení Aliance pro otevřené vzdělávání, ke které se přidaly vysokoškolské katedry (např. Katedra informačních technologií a technické výchovy PedF UK, Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU), univerzitní ústavy (např. Centrum pro otázky životního prostředí UK), média (např. Stream.cz, Česká škola), učitelé (např. Jednota školských informatiků), soukromé firmy (např. Scio, Mapy.cz, PC Help) či vzdělávací instituce (např. Národní technická knihovna, Wikimedia ČR).

Červenec, srpen 2015: propojení s mezinárodními organizacemi, které se OER zabývají.

Září 2015: zahájení semináře podle principů otevřeného vzdělávání v Gymnáziu Na Zatlance; https://www.facebook.com/groups/svetmedii/?fref=ts; https://twitter.com/svetmedii.

Říjen 2015: přijata Charta Aliance pro otevřené vzdělávání.

Listopad 2015: spuštěn web www.otevrenevzdelavani.cz.

Leden až červen 2016: zahájena informační kampaň na podporu otevřeného vzdělávání.

Březen 2016: realizace druhého ročníku Týdne otevřeného vzdělávání.

“Postupná automatizace a robotizace povede k nutnosti si neustále doplňovat vědomosti a dovednosti a OER jsou jednou z možností, jak se dobře celoživotně vzdělávat. Otevřené vzdělávací zdroje taktéž snižují nerovnost v přístupu ke vzdělání a jsou inkluzivní, proto jsme se rozhodli v České republice rozvoj OER podpořit,” sdělila koordinátorka programu Vzdělávání dětí a mladých lidí Karin Marques z Nadace Open Society Fund Praha.

Výčet akcí k Týdnu otevřeného vzdělávání: zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.