Hospodářské noviny: Kariérní řád učitelů asi nebude. Roste pravděpodobnost, že ho poslanci nebudou projednávat. (Aktualizace)

úterý 11. července 2017 ·

Kariérní řád pro učitele se možná vůbec nedostane na program posledního jednání před sněmovními prázdninami. Hnutí ANO ho nechce podpořit a couvají také lidovci. Přesvědčily je protestní hlasy učitelů. Jak se nakonec k zákonu politici postaví, rozhodne koaliční jednání a debata v poslaneckých klubech. Informují Hospodářské noviny.


Poslanci před dvěma týdny přerušili projednávání kariérního řádu pro učitele. Vrátit se k němu měli na poslední schůzi, to je ale v tuto chvíli nejisté. Proti se postavilo hnutí ANO, jehož hlasy koalice k prosazení zákona potřebuje. Ani lidoveckým poslancům se nechce před volbami schvalovat zákon, proti němuž stojí petice s podpisy 21 tisíc učitelů.

"Názory v klubu ANO se vyvíjejí. Většina našich poslanců spojených se školstvím změnila názor a je proti. Jestli zákon podpoříme, rozhodne až jednání našeho klubu v úterý dopoledne," řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Poslanci ANO mají několik bodů, které chtějí od ministra vysvětlit. „Uvidíme, zda bude schopen argumentovat. Minule se účastnil koaliční rady a naše stanovisko zůstalo záporné,“ reaguje poslankyně ANO Ivana Dobešová, která zároveň vede Střední zemědělskou školu v Benešově.

Jestliže ANO neslíbí, že zákon podpoří, kariérní řád se zřejmě vůbec nedostane na program jednání a spadne pod stůl. „Pokud se na koaliční radě neprokáže, že kariérní řád má šanci projít, nebudeme prosazovat jeho zařazení do programu,“ říká předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Sociální demokraté chtějí zákon projednávat ve středu odpoledne.



Celý text naleznete zde, nebo v dnešním vydání Hospodářských novin

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
10. července 2017 v 23:05  

Kariérní řád ať si poslanci nechají. Myslím si, že jediné dobré, co se z toho vyklubalo, je navrhované zvýšení příplatků za třídnictví, zvýšení příplatků za již zavedené specializované činnosti a zavedení příplatku pro uvádějící učitele, ale domnívám se, že tyto věci by se daly řešit vyhláškou.

Ygrain řekl(a)...
11. července 2017 v 14:07  

Přesně tak, tyhle věci s kariérním řádem nesouvisí a dají se odsouhlasit samostatně.

BP řekl(a)...
11. července 2017 v 22:56  

Nevidím žádné finanční přínosy kariérního řádu. Při postupu do 2. stupně se nejedná o žádné finanční ohodnocení a třetí stupeň, který je v nedohlednu, přináší jen 3000ový příplatek a vždy jen pro hrstku vyvolených. Učitelů je cca 160 000 a každý rok postoupí jen asi 1600 kantorů do 3. stupně. To jako bude nabíhat 100 let? Pro koho bude zajištěn postup? Pro ty učitele před smrtí, nebo naopak pro začínající, abychom byli hodnoceni všichni stejně bez rozdílu odpracovaných let? Začínám se v tom pěkně ztrácet.
Už mě to vůbec nezajímá, protože chci končit a tohle mi nic neříká, ať si to rozhodnou mladí, kteří mají kariéru před sebou, zda je to osloví.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.