Přečtěte si: Společné vzdělávání rozdělilo veřejnost: Rozbíjíte kvalitní školství, tvrdí odpůrci

čtvrtek 4. února 2016 ·

Místo společného cíle rozbroje a osočování? Ministryně Kateřina Valachová (39, ČSSD) svou školskou reformou rozdělila společnost na dva tábory – zastánci inkluze obviňují školy z neochoty vůbec něco měnit, odpůrci ministerstvo z rozbíjení kvalitního školství!


Z článku zpravodajů v Blesk.cz vybíráme:

PRO INKLUZI

Mám vnučku ve třetí třídě a je od začátku nástupu do školy integrovaná s asistentem pedagoga (ADHD a LMP). Rozhodně nesouhlasím, že integrované dítě v běžné škole brzdí celou třídu. Takové dítě pracuje stejně jako ostatní děti, ale má jen práci upravenou, snížené množství látky a s asistentem pedagoga, který mu pomáhá. Vždy záleží na pedagogických pracovnících základní školy, jak se k práci s dítětem postaví, poté tak i ostatní děti přistupují k takovému dítěti. Je to celé na přístupu pedagogického sboru. ZŠ v Brně, do které vnučka chodí, má ale velmi silnou snahu se jí »zbavit«.

Blovská Jindřiška

PROTI INKLUZI

Jsem odpůrcem společného vzdělávání, zejména v případě dětí a žáků s mentálním postižením, i lehkým. V inkluzivním vzdělávání se počítá, že ve třídách budou i žáci s jiným zdravotním postižením, např. zrakovým, autismem, poruchami chování atd. Tento hromadný způsob vzdělávání negativně ovlivní i tzv. zdravé žáky. Pokud si někdo myslí, že tuto nerovnost ošetří či vyrovná asistent pedagoga, je to nesmysl. Velkým zaklínadlem je v této koncepci vše „v zájmu dítěte“. Kdo posoudí, co je v zájmu toho konkrétního žáka? Díky tomuto sesypání žáků do jednoho pytle může dojít (a jsem přesvědčená, že dojde) k psychickým potížím těchto »nainkludovaných« žáků, kteří se dostanou na okraj celé vrstevnické skupiny. Bude vůbec někoho zajímat, jak se tam tito žáci cítí?

Mgr. Věra Sosnovcová, ředitelka ZŠ praktická Bochov

2 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
4. února 2016 v 20:00  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
4. února 2016 v 22:48  

Velmi mě zajímá v jakém asi poměru jsou údajní odpůrci a "sluníčka". Jen tak pro formu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.