Přečtěte si: Google připomíná feministku Plamínkovou. Před sto lety bojovala třeba za školky

čtvrtek 4. února 2016 ·

V pátek uplyne 141 let od narození české bojovnice za práva žen Františky Plamínkové. Český Google se rozhodl věnovat jí logo domovské stránky. Vyrobili ho grafici přímo v americké centrále společnosti.

Z článku Adély Skoupé v iHNed.cz vybíráme:

Doodle s Plamínkovou naopak zůstane pouze v českých virtuálních vodách. Její připomenutí vítají historici. Plamínková byla bytostnou demokratkou a mimo jiné za první republiky senátorkou. O potlačení jejího odkazu se zasadil i komunistický režim.

"Je škoda, že ji málokdo zná. Je příkladem neústupnosti a korektnosti. Workoholička, která vždy velmi čněla, a když se pro něco rozhodla, prostě to udělala. Kvůli tomu si také spoustu lidí rozhádala. Dvakrát byla na pokraji vyloučení z Národní socialistické strany," popisuje historička Dana Musilová, která se osobností československé feministky zabývá.

Plamínková se přátelila s Masarykem, obdivovala ji Milada Horáková a zasadila se o to, že se do sněmovny dostala v roce 1912 první žena. Učitelky díky ní získaly právo mít rodinu.

Musilová poukazuje i na její odvahu, dokonce se nebála napsat před vypuknutím druhé světové války Hitlerovi dopis, v němž jej vinila ze lži a zastávala se prezidenta Edvarda Beneše. I přes varování Plamínková neutekla před válkou a v roce 1942 ji nacisté popravili.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.