Přečtěte si: Kateřina Valachová: Chci 13 miliard a odklad inkluze nepodepíšu

čtvrtek 11. února 2016 ·

Učitelé mají v porovnání s ostatními vysokoškolsky vzdělanými zaměstnanci placenými státem nejnižší příjmy. I když se tarifní platy zvedají, osobní příplatky klesají, takže nula od nuly pochází. Čarování s penězi v neprospěch pedagogů chce udělat konec ministryně školství Kateřina Valachová. Zároveň ji čeká složitý boj o zavedení inkluzivního vzdělávání. A to i s hejtmany z vlastní strany.


Z rozhovoru Kateřiny Perknerové s Kateřinou Valachovou v Deník.cz vybíráme:

To už by se dalo nazvat něčím jako Marshallovým plánem pro školství. Dostanete 13 miliard navíc?
Jde jen o peníze na platy, já mám ale mnoho a mnoho dalších požadavků, které směřují k tomu, abychom měli více školních družin, zajistili žádoucí kapacitu základních škol, zájmové aktivity dětí. Vedle kariérního řádu musíme nastartovat funkčnost ohodnocování učitelů, aby znovu existovaly osobní příplatky.

Takže 13 miliard je jen startovací částka?
Pravda je, že finanční objemy, které by zaručily skutečně kvalitní školství, jdou do desítek a desítek miliard. Nejsem však populistka a nemohu lhát učitelům, že za jediný rok jsme schopni dorovnat deficit ve výši třiceti miliard.

Co je tedy reálné?
Mám minimalistický požadavek, bez něhož se nelze učitelům podívat do očí, ale to si nechám pro vyjednávání na ministerstvu financí. Momentálně lze říci, že budu bojovat za deset procent navíc do objemu platů, a to je těch 13 miliard korun. Tato částka obsahuje zvýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků. Pro chod školy jsou pochopitelně velmi důležití i školníci, kuchařky, hospodářky.(...)


Máte po ruce další fakta, která by fámy rozprášila?
Nechala jsem si zpracovat statistiku, která je velmi průkazná. Počet základních škol je 4115 a v nich máme 44 000 tříd. Speciálních škol je 28 a v nich je 1000 dětí. My je nerušíme, ale i kdybychom dopřáli sluchu poplašným zprávám, tak jde o zlomek všech tříd a dětí. V běžných třídách se učí 849 767 žáků a z toho má diagnózu lehkého mentálního postižení (LPM) 1899 dětí. Dalších 902 se učí ryze podle přílohy LMP. Ve speciálních třídách se vzdělává 30 484 dětí, ale z nich má diagnózu LMP jen 13 876. My se tedy nebavíme o statisících dětech. I kdyby všichni žáci ze speciálních tříd přešli do běžných škol – jako že se to nestane – tak by šlo o dvě děti na jednu třídu. Nevím, kde se berou „zaručené" zprávy o tom, že na třicet dětí bude deset s lehkým mentálním postižením. Tolik dětí s handicapem LMP prostě v ČR není. Přestává se mi líbit, že si někdo z tak vážné věci, jakou je vzdělávání dětí, dělá líbivou politiku a děsí rodiče a děti. Věřím, že i v citlivých otázkách tohoto typu si přemýšliví lidé udělají dříve nebo později vlastní názor. Žádná hrozba zaplavení našich škol dětmi s významným zdravotním postižením neexistuje.


Poznámka redakce: Přečtěte si související článek Učitelská profese je stále platově podhodnocená: regionálnímu školství je třeba přidat 30 miliard ročně, kde jsme na deficit uváděný ministryní upozornili.

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. února 2016 v 12:19  

Legrace je v tom, že paní ministryně - přestože je údajně právnička - neví, že ona nemá co podepsat nebo nepodepsat. Inkluze je stanovena novelou Školského zákona 82/2015 Sb., a tady paní ministryni žádná propisovačka nebo pero nepomohou. Zákon musí změnit ve Sněmovně, v Senátu a poté musí pan prezident usednout těžce do křesla a změnu zákona podepsat.

Simona CARCY řekl(a)...
11. února 2016 v 12:57  

Do vzdělávacího motoru MŠMT hodlá nalít 44000 litrů naturalu a 1000 litrů ekopaliva.
Stát by mělo zajímat, jak poběží motor. Rodiče těch 44000 naturalistů by pak mohlo zajímat to, zda jim aditivní ekopalivo neovlivní kvalitu jejich naturalu.
Ovlivní, ne že neovlivní. A z pohledu každého litru ekopaliva bude to společné spalování ve vzdělávacím motoru v této směsi utrpením. Jo - ještě jsem zapomněla na katalyzátor tvořený učiteli. Ten si taky užije svoje a jeho význam ve spalovací (pardon - vzdělávací) soustavě nijak nevzroste pomocí tlachů o tom, že kdesi na obzoru je určitě čerpací stanice, s jejímž čerpadlářem bude paní ministryně ještě jednat o XY(teď například o 13) miliardách.

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. února 2016 v 14:21  

SDnaží se nás koupit. Přitom pořádné platy atd by měly být naprostou samozřejmostí. Tyhle tlachy můžu tady na ČŠ napsat taky. Vůbec nic mě to nebude stát a nejsem za ně nijak zodpovědná.

Unknown řekl(a)...
11. února 2016 v 14:45  

... a poté musí pan prezident usednout těžce do křesla a změnu zákona podepsat.

Snad přesnější by bylo:
.... a poté musí pan prezident usednout těžce do křesla chvějící se rukou alkoholika změnu zákona podepsat.

tyrjir řekl(a)...
11. února 2016 v 16:42  

Pan prezident je jeden z (dosavadního) mála vysokých politiků, kteří se postavili proti tzv. inkluzi. J.Týř

Dále viz
http://www.ceskaskola.cz/2016/02/stanislav-stech-myty-fakta-o-spolecnem.html

Jan řekl(a)...
12. února 2016 v 17:06  

Copask pan prezident, že? Pan prezident je jeden z (dosavadního) mála ...

Zemanův tým si nepřál, aby prezidenta obsluhovali handicapovaní. Uklízet mohli
Při návštěvě severních Čech zavítal v úterý prezident Miloš Zeman i do Krásné Lípy, aby zde s místními podnikateli poobědval v restauraci Křinického pivovaru. Vítalo ho zde i čtyřicet lidí, kteří mu přišli říci, že postižení jsou součástí naší společnosti.
Jejich přítomnost byla o to pikantnější, že pivovar, který Miloš Zeman v úterý odpoledne navštívil, je sociálním podnikem, kde pracují také mentálně a tělesně postižení. Ty byste však v úterý v restauraci hledali marně. Aniž si to přáli, dostali volno.
Podle zdroje Práva totiž před pár týdny přijeli do Křinického pivovaru muži z hradní kanceláře kvůli zajištění bezpečnosti a přesnému naplánování průběhu oběda. Když však uviděli v restauraci obsluhovat ženu s pahýlem ruky a lehce mentálně postiženého muže, řekli, že tihle lidé obsluhovat prezidenta nebudou.

Unknown řekl(a)...
12. února 2016 v 19:52  

Paní Janáčková,
Vaše příspěvky jsem četla se zájmem a považovala jsem je informovné a rozumné. Opravdu nechápu, proč máte potřebu v souvislosti se změnou zákona urážet pana prezidenta. Považujete to za vtipné? Nebo jste něco vypila a píšete to chvějící se rukou?

Unknown řekl(a)...
12. února 2016 v 19:55  

Pane Jane, jistě víte, že tato lež byla dávno vyvrácena. Nevím proč máte potřebu ji dále šířit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.