Přečtěte si: Školský Orwell. Zápisy odhalují, že školství není prioritou

čtvrtek 21. ledna 2016 ·

Chcete pádný argument proti tomu, aby školy byly řízeny městy či kraji? Stačí se rozhlédnout po letošních zápisech, ke kterým přicházejí po delší době děti patřící k silnějšímu populačnímu ročníku. Například v Liberci bojuje náměstek primátora Ivan Langr (člen Strany zelených) proti tomu, že si rodiče chtějí vybírat základní školu, ve které má jejich dítě absolvovat povinnou školní docházku.


Z komentáře Martina Zvěřiny v Lidovky.cz vybíráme:

Proč to všechno? Radnice si nevědí rady s těmi dětmi ze spádové oblasti, na které se místo v „jejich“ základce nedostane a pro které je obec povinna takové místo opatřit. Není to jen problém Liberce, aktuálně se s ním potýká spousta měst, přestože populačně silnější ročníky rozhodně nejsou náhlou a neočekávanou událostí, víme o nich nejpozději od přeplnění škol mateřských. Radní Langr vidí řešení ve zrušení spádovosti – zbavilo by ho to většiny starostí. Na druhé straně by to ještě víc podpořilo diferenciaci mezi školami. Není to dobrá cesta, v synergii s nepovedenou inkluzí zrušení spádovosti pouze zvýší zájem o „lepší“ vzdělávací ústavy. Že by školství řídili od ministerstva až po municipality tajní zastánci soukromých škol, které budou profitovat? Taková politika navíc popírá snahy posledního čtvrtstoletí – aby školy podchycovaly talentované děti z nepodnětného prostředí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.