Přečtěte si: Plýtváme inteligencí. Potřebujeme reformu školství, říká sociolog Petr Matějů

čtvrtek 21. ledna 2016 ·

Autor projektu Maturita efektivní a sociálně spravedlivá, sociolog Petr Matějů, postrádá důkladnou reformu českého školství. Alespoň částečně by ji mohla nahradit nová podoba maturit, s nimiž stát "experimentuje" od roku 2010. "Náš vzdělávací systém již jedenáctileté děti selektuje do různých typů škol," říká Matějů, což je prý diskriminační.


Z rozhovoru Julie Hrstkové s Petrem Matějů v iHNed.cz vybíráme:

HN: Součástí novely školského zákona jsou také povinné jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Nepovede to naopak k většímu rozdělování dětí než nyní?
Cílem je, aby všechny děti dostaly vzdělání, které odpovídá jejich potenciálu. Jednotné přijímací zkoušky jsou tedy dobrou cestou. Problém je − stejně jako u maturity −, že děti nemůžeme testovat převážně na to, co se naučily v předchozím vzdělávání. Představte si relativně nadané dítě z horších sociálně-ekonomických podmínek v méně stimulujícím prostředí. Kvůli škole, kam je rodiče pošlou, se toho moc nenaučí. Pro takové dítě jsou přijímací zkoušky ověřující znalosti, a ne jeho kapacitu diskriminující.

6 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2016 v 21:39  

Zrání mladých je mnohem rychlejší

Snad ano. Zrají rychleji, ale možná zbytečně dlouho.
Nešťastní rodiče, kteří se nemohou svých dětí ano po třiceti letech tak nějak zbavit.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. ledna 2016 v 21:51  

hloupé děti z bohatých rodin necháme vystudovat dobrou školu

Přemýtám o dobrotě školy, ve které nechávají přebívat hloupé žáci.

Pavel PEŠAT řekl(a)...
22. ledna 2016 v 8:34  

Opravdu se těším na veřejnou diskusi k sociálně spravedlivé maturitě. Projekt pořídí unikátní datové soubory komplexně pokrývající přechod mezi střední a vysokou školou. Analýza těchto dat umožní identifikovat diskriminační potenciál maturitní zkoušky (MZ) v rozhodování žáků a rodičů o budoucí vzdělávací dráze. Stejná data budou v projektu využita pro ověření možností využití výsledků MZ jako respektovaného kritéria přijímání na vysoké školy s vysokou prediktabilitou studijního úspěchu. Výsledkem projektu bude i návrh řešení obou problémů jediným nástrojem. http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=TD020230

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2016 v 9:11  

Vysoké školy budou při hodnocení studentů také dbát na sociální spravedlnost? Co si potom počneme s pologramotnou "inteligencí"?

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2016 v 11:41  

všichni máte zbytečné obavy,školství jest zde od toho,aby drželo pod dozorem, pod jednou střechou co nejdéle mladou generaci,která po skončení vš ve 30ti letech sedí doma u rodičů,pokud padesátníci mamka a taťka pevného zdraví mají oba práci není to problém,ten nastane až nezaměstnaní tatka se synem sedí doma a čekají na jídlo od mamky,která jim ho koupí ze své 12-15 tisícové výplaty

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2016 v 11:44  

s pologramotnou inteligencí si nemusíte dělat starosti,hlavními zaměstnavateli v čr jsou : stát,das auto a kaufland,domníváte se,že tyto firmy potřebují nějaké třeskuté inteligenty?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.