Přečtěte si: Dobré kuchařky do škol nechtějí. Musí vařit moderně i dietně za bídné platy

pátek 22. ledna 2016 ·

Pětasedmdesát korun na hodinu a odpovědnost za zdraví třeba i stovek dětí. Plat a povinnosti školních kuchařek k sobě nepasují, proto je v Praze často problém sehnat za ty zkušené adekvátní náhradu. Na kvalitu školní stravy a její dietní varianty jsou přitom kladeny stále vyšší nároky.


Z článku Martiny Vyroubalové v iDNES.cz vybíráme:

Zaměstnance shání hlavně prostřednictvím inzerátů. „Jednou sice projevilo zájem o volné místo kolem 50 lidí, ale jen pár z nich bylo vyučených a dokonce se hlásilo pár zájemkyň s částečným invalidním důchodem, přitom jde o těžkou fyzickou práci. Ani příchozí z úřadu práce nemají ponětí, co pozice obnáší. Přicházejí například s představou, že dětem uvaří z receptů svojí babičky,“ přiblížila.

Jirasová problém vidí především v tom, že hlavní kuchařka, která musí nejen dobře uvařit, ale i přebrat metráky zboží od dodavatelů a znát veškeré hygienické předpisy a vyhlášky, bere 75 korun hrubého na hodinu (tedy přibližně 12,5 tisíce hrubého měsíčně), pomocná pak ještě méně, takřka srovnatelně s uklízečkou.

2 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
22. ledna 2016 v 18:43  

Bohužel, tohle je také jeden z velkých problémů školství. Když už se školám pošlou nějaké peníze navíc, většinu (ne-li všechny) dostanou učitelé. Na nepedagogy se kašle už řadu let.

M. B. řekl(a)...
23. ledna 2016 v 10:27  

On někdo poslal školám peníze navíc?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.