Průzkum: Stres v pedagogické profesi

pátek 22. ledna 2016 ·

Pracovní stres a přetížení je v současné době bohužel tak běžným jevem, nad kterým se již nikdo ani nepozastavuje. Vysoce postavení pracovníci firem kolabují – zdravotně, psychicky a někdy dokonce i „hoří“, tedy jsou postiženi syndromem vyhoření. Jak je tomu ve školství?


Co pedagogové a stres? Tuto otázku si položil Ing. Přemysl Doležal, student NIDV v Brně, který svou závěrečnou práci zaměřil na téma Stres v pedagogické profesi.

Pokud se chcete zapojit do dotazníkového šetření, navštivte stránky www.skolabezstresu.cz, kde se do 14. 2. 2016 můžete anonymně zúčastnit průzkumu.




7 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. ledna 2016 v 16:31  

Některé otázky by zasloužily vylepšit:

- Jakým způsobem se nejčastěji zbavujete stresu a psychického napětí?

Tady by mělo být těch možností snad víc. Když si zapálím, už nemůžu napsat, že si dám frťana nebo klobásku... To je vysloveně škoda.

- Prosím označte, jak moc stresující jsou pro Vás následující oblasti ve vztahu k povolání pedagoga

Položka "spolupráce s rodiči" je divná. Ta těžko může stresovat, ale nespolupráce s rodiči už ano.

Chápu, že tam autor chtěl "ty rodiče" dostat, ale toto je nevhodné. Vím jak dokáže nespolupracující, rozdivočelý rodič učitele vystresovat či práce zneschopni, na druhé straně, opravdová spolupráce je naprosto v pohodě.

Stejně tak by stresující (pro učitele) neměl být počet žáků ve třídě, nýbrž jejich (ne)zvládnutí a chování. Nemám problém s NORMÁLNÍ třídou o 30 žácích. Můžu mít problém se střídou o šesti žácích, kde bude jeden psychopat.

Unknown řekl(a)...
29. ledna 2016 v 8:20  

Dobrý den,

děkuji Vám za cenné podněty. Dávám Vám za pravdu, že některé otázky by mohly být položeny jinak.

Před oficiálním spuštěním dotazníku jsem si otázky validoval na menší skupině pedagogů, abych získal zpětnou vazbu a otázky ještě případně poupravil.

V případě, že budu v čase obdobný výzkum realizovat znovu, téma mě velmi zajímá, tak zohledním i Vaše připomínky.

Co se týče nastavení otázek:

„Jakým způsobem se nejčastěji zbavujete stresu a psychického napětí?“ chtěl jsem se v tomto dotazování zaměřit na nejčastější způsob práce se stresem, tedy ten, který pedagog, z nabídky uvedených, preferuje nejvíce a zároveň nejčastěji využívá – nikoliv kombinaci.

„Spolupráce s rodiči“ – osobně vnímám spolupráci ve dvou úrovních dobrá – fungující a špatná nefungující. Pokud je dobrá spolupráce – dotazník nabízí odpověď „Není stresující“, v opačném případě je možné využít odpovědí zbývajících.

Každopádně jsem rád za každou zpětnou vazbu i v průběhu „ostrého“ dotazování. Pro vzájemnou komunikaci budu rád za případné využití emailu, ať zbytečně nezaplňujeme diskusní fórum.

Děkuji.

Přemek Doležal

Pavel Doležel řekl(a)...
29. ledna 2016 v 10:41  

Domnnívám se, že nízká sebedůvěra není projevem psychického "nezdraví", nebo snad dokonce nemoci. Bylo by dobré, aby se na dotazník podíval nějaký psycholog a nějaký psychiatr.

Pavel Doležel řekl(a)...
29. ledna 2016 v 10:47  

Také by bylo dobré hned na začátku sdělit, komu je dotazník určen, aby ho nevyplňovali řidiči náklaďáků, nebo třeba já, který učí každý druhý semestr externě jeden předmět na vysoké škole.

Unknown řekl(a)...
29. ledna 2016 v 11:53  

Děkuji za tip, neuvědomil jsem si, že na portálu zaměřeném na základní a střední školství, by se do dotazníku s nadpisem "Průzkum: Stres v pedagogické profesi" mohla zapojit i jiná profese, než pro kterou je tento dotazník určen.

poste.restante řekl(a)...
29. ledna 2016 v 13:05  

Pokusil jsem se vyplnit dotazník na uvedeném odkazu, ale začal "zlobit" hned u otázky k příčinám stresu - nepodařilo se mi opakovaně zvolit správnou možnost v prohlížeči IE 11. Chrome fungoval bez problémů. Může to být jen problém na mé straně, ale považoval jsem za korektní Vás upozornit touto cestou, když jiná nebyla k dispozici.

Přeji hodně úspěchů ve studiu a doufám, že nás s výsledky šetření seznámíte na stránkách České školy.

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2016 v 8:19  

Hezký den,

děkuji za připomínku ohledně vyplňování i za čas, který jste věnoval znovuvyplnění v jiném prohlížeči.

Máte pravdu, IE bohužel ne vždy umožní vyplnění dotazníku. Přiznám se, že nevím proč - někomu to jde, někomu ne... nejste však první, kdo mě na tuto chybu upozornil - děkuji Vám.

Jako jediné řešení mě napadlo upozornění resp. doporučení využití jiného prohlížeče. IE není vždy kompatibilní s aplikacemi Google, v rámci níž je dotazník zpracován.

Velmi rád všechny zájemce s výsledkem šetření seznámím - pro tento účel je možné na konci dotazníku uvést svůj email.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.