Pod lampou: A dosť!

neděle 17. ledna 2016 ·

Prečo naše školy upadajú? Prečo nám nezáleží na budúcnosti našich detí? Ako je možné, že rozdávame miliardové balíčky a učitelia živoria? Vieme to zmeniť? Diskuse s Vladimírom Burjanom a Stanislavom Boledovičom.



Video na webu Týžden.sk

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 13:21  

Děkuji za odkaz na tento pořad. Na výborné úrovni se v něm diskutuje o problémech slovenského školství, které se hodně podobají těm našim.

Oldřich Botlík řekl(a)...
17. ledna 2016 v 16:57  

Ano, souhlasím s vámi. Propastný rozdíl mezi úrovní diskuse v pořadu Pod lampou a úrovní většiny diskusí pod články na České škole je opravdu patrný na první pohled.

Ze stránky www.kampanadost.sk jsem stáhl body, o nichž se diskutující zmínili.

Alarmujúce fakty o vzdelávaní na Slovensku
1. V kvalite vedomostí detí sme jedným z najhorších štátov v Európskej únii a na chvoste vyspelých štátov.
2. Naše deti nie sú v školách šťastné. V celosvetovom hodnotení patria slovenské školy do trojice najmenej obľúbených.
3. Dlhodobo investujeme do vzdelávania a budúcnosti našich detí najmenej financií spomedzi vyspelých krajín.
4. V porovnaní s inými krajinami dáva náš vzdelávací systém deťom najmenšie šance prekonať sociálne nerovnosti a tento stav sa ďalej zhoršuje.
5. Najmenej si ceníme prácu učiteľov. Ich platy v porovnaní s inými absolventmi vysokých škôl sú len polovičné, čo je najmenej spomedzi krajín vyspelého sveta.
6. Dramaticky sa zvyšuje počet žiakov, ktorých náš vzdelávací systém nevie pripraviť na život a dať im šancu na úspech v zamestnaní.
7. Naše univerzity patria k najslabším. Do zahraničia odchádza študovať päťkrát viac maturantov a vysokoškolákov ako z okolitých krajín.
8. Výdavky na výskum a vývoj sú dlhodobo zahanbujúce a predstavujú len jednu tretinu priemeru krajín OECD.
9. Vzdelávanie je na Slovensku dlhodobo na okraji politického záujmu.


Důležité jsou všechna uvedená alarmující fakta. Je také jasné, že spolu navzájem souvisejí. Myslím si však, že i u nás jen velmi málo lidí chápe, jaká „časovaná bomba“ se skrývá za body 4 a 6. A jsem rád, že to všichni tři diskutující zdůraznili: Pro budoucnost vyspělé společnosti má zásadní význam to, jak velká část každého populačního ročníku zůstává (školním) vzděláváním fakticky téměř nedotčena.

Unknown řekl(a)...
17. ledna 2016 v 17:09  

Největší zásluhu na úrovni diskuse se 2 pedagogy zjevně má moudrý a poučený moderátor.

Josef Soukal řekl(a)...
17. ledna 2016 v 17:30  

Úroveň diskuse je dána i tím, nakolik jde účastníkům skutečně o problémy školství, a nikoli o prezentaci vlastní skvělosti a urputné potírání názorů, s nimiž nesouhlasí.
Body 4 a 6 například ve Francii dávno znají, mají v nich náskok několik desetiletí. U nás jsou přímým důsledkem změny společnosti a jejich důsledky se budou zhoršovat především úměrně tomu, jak bude školství nadále (pod)financováno a jak bude pokračovat jeho segregace směrem k vytváření exkluzivních škol. Bohužel, máme dobře našlápnuto.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. ledna 2016 v 17:34  

Úroveň většiny zde diskutujících je velmi dobrá. Nebýt Vás se Štefflem a tajným, je tu jako v kostele.

V hospodě je to podobný, stačí dva ožralí a už řve celá hospoda...
Tady jste tři, tak je to ještě horší. Se pak nemůžete divit.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. ledna 2016 v 17:54  

upřesnění:
Vás = Botlík

poste.restante řekl(a)...
17. ledna 2016 v 18:05  

Největší zásluhu na úrovni diskuse se 2 pedagogy zjevně má moudrý a poučený moderátor

A já si doteď myslel, že vrcholem moderátorské dokonalosti a kvality vedení diskuse je "kotelnice" Jílková a pořad Máte slovo. :-)

Teď vážně:
Štefan Hríb je naprosto fantastický. V minulosti na STV2 byly pořady Pod lampou na velice různorodá témata a já si nepamatuji jediný případ, kdy by nebyl na moderování skvěle připraven, přičemž diskuse byly často i na 4 hodiny. Tento pořad můžeme našim bratrům jen závidět. (Poté co jsem shlédnul výzvu, rozhodl jsem se jej také podpořit.)

Druhým důvodem kvality pořadu bylo vždy to, že k diskusi byli vždy zváni lidé věci znalí a nikoliv "experti". Opět důvod, proč závidět.

Díky za tento odkaz, i když nám asi nepřinesl nic, co bychom už sami nevěděli.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. ledna 2016 v 18:34  

Díl věnovaný Einsteinovi (nebo jen teorii relativity?, nevím, nepametám) získal ocenění jako snad nejlepší pořad roku (ve své kategorii).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.