František Dobšík: Naším cílem je minimálně desetiprocentní nárůst platů

pondělí 25. ledna 2016 ·

Rok 2016 bude pro vzdělávání v České republice klíčový. Letos totiž nabydou účinnosti změny obsažené v novele školského zákona, které souvisejí zejména se společným vzděláváním žáků a s některými dalšími úkoly. Tyto změny se neobejdou bez zvýšených finančních prostředků.


Jsou totiž spojeny s velkým očekáváním, a to jak ze strany těch, kdo inkluzivní vzdělávání podporují, tak těch, kteří se k němu staví skepticky. Bez navýšení finančních prostředků pro regionální školství, které by měly doputovat do škol navíc a které by měly zajistit všechna chystaná podpůrná opatření pro vzdělávání žáků se specifickými potřebami, by to byl hazard s prací pedagogů.

Vedle toho chceme, aby vláda splnila to, co má ve svém vládním prohlášení, totiž že pokud bude ekonomika této země fungovat, budou se zvyšovat platy pedagogických i nepedagogických pracovníků škol. Posledním varovným signálem pro vládu by měly být výsledky nedávného šetření OECD, z něhož vyplynulo, že čeští učitelé patří mezi ty s nejnižšími platy. Odborový svaz pracovníků školství bude v letošním roce usilovat o minimálně desetiprocentní zvýšení platů pro rok 2017 jako první krok k narovnání relací v odměňování, a to jak v rámci zemí OECD, tak v rámci povolání vyžadujících vysokoškolské vzdělání.

S našimi argumenty jsme již seznámili ministryni školství Kateřinu Valachovou. Chceme s ministerstvem koordinovat naše vyjednávání tak, aby se vzdělávání stalo skutečnou prioritou nejen ministerstva školství, ale celé vlády a celé Poslanecké sněmovny, která o zvýšení výdajů státu na vzdělávání rozhoduje.

Budeme chtít jednat se všemi, kteří mají k problematice školství co říci. Budeme apelovat na veřejnost a zejména na rodiče, kteří určitě chtějí pro své děti kvalitní vzdělání, i na naše partnery v pedagogických asociacích a dalších uskupeních, jako je Svaz měst a obcí či Asociace krajů.

Školství potřebuje finanční prostředky nejen na zajištění nových úkolů, ale i na překlenutí hlubokého příkopu, který tu zejména v oblasti odměňování zůstal z minulých období. Naším cílem je rozvinout širokou debatu se všemi, kteří se přímo nebo zprostředkovaně na vzdělávání podílejí a s nimiž nás pojí společný zájem.

Mgr. František Dobšík, předseda ČMOS pracovníků školství

Zdroj: www.tydenik-skolstvi.cz


5 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. ledna 2016 v 7:52  

Školské odbory ještě existují? Já myslel, že se už dávno staly součástí MŠMT.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
25. ledna 2016 v 10:50  

Tak ano. Dávno je to jen taková fraška. No a aby se neřeklo, tak se jednou za rok ozvou s nějakým blábolem. A zrovna v den, kdy slovenskou začíná stávku. Dokonce i na hodinu přesně. Poslední akce pana Dobšíka a spol přece byla stávková pohotovost za zvýšení platů a výsledkem bylo snížení. zanedlouho po tom vyprchala i ta pohotovost.

Unknown řekl(a)...
25. ledna 2016 v 11:05  

Extrémně pozdní "procitnutí" p. Dobšíka, vedoucí leda (snad) k tomu, že si alespoň někteří ze zbylých členů učitelských odborů uvědomí, jak zbytečně snižují svůj už tak nesmyslně nízký příjem ještě členským příspěvkem.

tyrjir řekl(a)...
25. ledna 2016 v 12:12  

Dobšíkův humor: Učitelé, housle máte a hrát budete od září 2016. Vypelichaný 10% smyčec (možná) dostanete v roce 2017, až se začnete hrát. Víc Vám školské odbory neslibují. Zatím se jen chystají rozvíjet jakousi širokou debatu...

Co dělaly školské odbory dodnes? Má pan Dobšík učitele za pitomce a myslí si, že jim opět postačí jen takzvaně "nakrmit ucho"?

Školské odbory tedy zatím konkrétně nejednají s MŠMT a s vládou o jasné a nezpochybnitelné garanci nárůstu učitelských platů na důstojnou úroveň?

J. Týř

Viz
ttp://www.ceskaskola.cz/2016/01/prectete-si-platove-rozdily-v-cesku-kdo.html
http://www.ceskaskola.cz/2014/10/nova-tarifni-tabulka-pro-pedagogy-od-1.html#comment-9145778859248223768
http://www.ceskaskola.cz/2016/01/cesky-rozhlas-stat-musi-zajistit.html

turistao 982 řekl(a)...
25. ledna 2016 v 12:52  

Zvýšení učitelských platů se nám slibuje už nejméně dvacet let. Ale pořád jsou to jenom sliby. Osobně znám několik schopných učitelů a vychovatelů, kteří z finančních důvodů (= neuživili by rodinu) ze školství odešli. Není to škoda?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.