Přečtěte si: Rodiče žáků s lehkým mentálním postižením: jsme proti začleňování našich dětí

neděle 24. ledna 2016 ·

Rozhořčení, strach, bezmoc. Takové pocity nyní ovládají rodiče z Brna i jižní Moravy kvůli novele školského zákona o začleňování dětí s IQ nižším než sedmdesát, které se vzdělávají v praktických školách. Stále není jasné, podle čeho se jejich děti budou učit, novela má přitom platit už od září. Pomoct jim mají schůzky s řediteli škol, na které mají čas do konce května. I po nich jsou ale rodiče oslovení Brněnským deníkem Rovnost proti přeřazení dětí.


Z článku Veroniky Gecové a Dominiky Vágnerové v Brněnský.Deník.cz vybíráme:

Přesto už předběžně rodiče upozornila, že se ještě situace může změnit a budou muset přestoupit. „Musíme být připravení na všechny možnosti. Zatím ani nevíme, podle čeho se budou tyto děti vzdělávat," doplnila. Škol, které se na tyto děti zaměřují, je na jižní Moravě osmnáct, pokud z nich děti odejdou a nebudou mít koho učit, hrozí jim zánik.

I proto chtějí brněnští ředitelé zákon o začleňování těchto dětí odložit. „Novela není připravená, ministerstvo plánuje část vzdělávacího programu vytvořit za pochodu. Proto jsme podepsali výzvu pro prezidenta, snažíme se ji odložit o rok nebo o dva, aby měly školy čas se předem připravit," shrnul ředitel školy v Lidické ulici Gordon Brei.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. ledna 2016 v 15:47  

Odložení zákona o rok nebo o dva nevyřeší nic.
Opatření, která jsou rodiči i pedagogy považována za škodlivá pro děti s postižením i bez postižení, je nutno v celém rozsahu odmítnout a znění zákona přepracovat tak, aby nedevastoval náš vzdělávací systém.

Jana Karvaiová řekl(a)...
26. ledna 2016 v 6:24  

Milí rodičové.Váš názor nezajímá nikoho. Zkuste svůj hlas poslat třeba do Britských listů nebo Eduinu. Nejspíš to neotisknou. Zkuste napsat minitryni. pošle vám odpověď PLNOU BLÁBOLŮ O VŠEOBJÍMAJÍCÍ LÁSCE. vE SKUTEČNOSTI JI NEZAJÍMÁTE. Nejste politicky zajímaví.Vaše děti také nejsou politicky zajímavé.To budete muset do Štrasburgu.možná se vám po letech soudů podaří něčeho dosáhnout....

Unknown řekl(a)...
26. ledna 2016 v 11:44  

Samozřejmě je potřeba odmítnout celý zákon, protože je to nesmysl... Bohužel čas kvapí a legislativně by se to nestihlo do začátku školního roku. Je potřeba získat čas, proto zatím postačí odložení účinnosti tohoto zákona a potom začít pracovat na jeho úplném odmítnutí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.