Přečtěte si: O Vánocích, horoucích srdcích a školních obědech

pondělí 21. prosince 2015 ·

Ministryně školství chce, aby děti měly ve školních jídelnách obědy zdarma. Zatímco podle některých komentátorů se jedná o „totální komunismus“, Andrea Cerqueirová střízlivě vystvětluje, proč jde o demokratický a potřebný krok.


Z článku Andrey Cerqueirové v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce prosadit, aby v posledním roce mateřské školy, který má být povinný, a od první do třetí třídy základní školy obědy dětem platil stát. Návrh má být zapracován v reformě financování základních a středních škol. Podle prvních odhadů by to mělo stát přijít asi na tři miliardy korun, což je ve státním rozpočtu jako kapka v moři. Investice do dětí se vyplatí vždy.

Česko může v tomto směru čerpat zkušenosti ze zahraničí. Školáci mají obědy zdarma kupříkladu ve Velké Británii. Všem dětem od šesti do šestnácti let poskytují bezplatné stravování Švédsko nebo Finsko. Na Slovensku je to tak, že rodiče dětí ze sociálně vyloučených lokalit požádají místní obecní úřad o příspěvek na jedno teplé jídlo denně, sami pak symbolicky doplatí jen pár centů.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2015 v 13:48  

Pokud já mám zkušensoti ze zahraničí, tak si žáci v mnoha zemích nosí do škol jídlo v plastovných krabičkách a školní jídelny jsou pro ně nedostižným snem.

Jirka řekl(a)...
21. prosince 2015 v 14:03  

V Belgii jsem na vlastní vočadla viděl, jak vyběhli na regulaci řeky, kde mi splašky vytékající z trubek v betonových zdech leptaly podrážky u Prestiží, smradu jak v Cařihradu a oni šupky dupky posedali na břeh, rozbalili a dlabali. A my tady robotizujeme žactvo tím, že jim dáváme možnost si před jídlem umýt ručičky. STYĎME SE! Zpátečníci fůj!

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. prosince 2015 v 15:33  

jim dáváme možnost si před jídlem umýt ručičky

Starší bratr druhé manželky mého velitele osádky slyšel vyprávět jakéhosi člověka na náměstí v Bavorově o škole, kde snad děti k mytí rukou ještě asi osm let po revoluci nutili!
To už ale doopravdy přesahuje všechny meze! To by se v takovém Finsku stát nemohlo!!!

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2015 v 16:59  

Ani v Dánsku.I tam měly děti jídlo v krabičkách a v lepším případě si ho mohly ohřát v mikrovlnce.

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2015 v 18:26  

cat/potvrzuji z vlastní zkušenosti ze švýcarska,pod pojmem jídelna se zde rozumí místnost se stoly,kde žáci o pauze usednou,vytáhnou ze svých krabiček chleby a poobědvají, v místnosti jsou ještě automaty na nápoje

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.