Přečtěte si: Děti chodí opilé už i do školy, stát chce učitele vybavit testery

sobota 5. prosince 2015 ·

V Česku přibývá dětí, které přicházejí do školy pod vlivem alkoholu a drog, zejména marihuany. Problém se týká nejen středních, ale i základních škol. V případě podezření učitelé sahají po alkohol testeru, jiným stačí, když na ně žák „dýchne“. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby testovací pomůcky byly běžnou výbavou škol.


Z článku Alžběty Šírkové v iDNES.cz vybíráme:

„Obsahem metodiky je stanovení postupu a kritérií pro orientační vyšetření na přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky v těle dítěte ve školách a školských zařízeních. Orientačním vyšetřením se rozumí provedení dechové zkoušky nebo vyšetření slin nebo stěru z kůže nebo sliznic,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová s tím, že test provede učitel nebo jiný pracovník pověřený ředitelem školy.

V případě pozitivního výsledku bude potřeba otestovat i krev nebo moč. Metodika obsahuje i opatření, jak dotyčným žákům pomoci, proto ministerstvo spolupracuje s odborníky na závislosti.

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. prosince 2015 v 10:40  

Ty obědy nebudou stačit. Děcka se se pořádně nenasnídají a na lačný žaludek se špatně chlastá. Po ránu si dají "vyprošťováka" a lítají v tom zase.

Chce to ten oběd ráno přivézt dětem až do postele.

Unknown řekl(a)...
5. prosince 2015 v 14:12  

že je zhulený,to poznám i bez testeru,alhohol během školního dne nepoužívají,je moc drahý,požadovaného dlouhodobého efektu se levněji dosáhne kombinací energetickéhé nápoje a mařeny,případně patáku,na některých školách nemá smysl třetí hodinu ani nic moc učit,spíše nechat žáky vklidu poležet na lavici

Unknown řekl(a)...
5. prosince 2015 v 14:39  

pobavím vás mým nelmilejší zážitkem na toto téma: uprostřed hodiny,ve které seděl vzadu říďa na hospitaci (byl jsem tam nový a byl říjen))vplula do třídy třeťačka lehce tanečním krokem, "já jdu póóózdě,mně ujel autóóbus", já jsem jenom zabrumlal: "tak si sedni a dopiš si to",načež vykroužila zatáčku a usedla do lavice,no a nejroztomilejší byl ředitel po hodině: " hodina se mně vcelku líbila,jenom s těmi žáky nejednejte tak stroze,třeba to děvče, co se opozdilo,měl jste s ní více pohovořit,zeptat se proč přišla pozdě,rozebrat to s ní a říct jí , aby chodila včas",evidentně nevěděl,co obnáší komunikace se zhuleným týnejdžrem a ještě k tomu za účasti celé třídy,no a zlatý gól nakonec,žákyně v první lavici smutně poznamenala : "dneska nebyla žádná sranda",a co bys tu ještě tak chtěla za zábavu,trio cirkusových klaunů,to jsme ti já, pan ředitel a zhulená spolužačka nestačili?"ona na to : "no když je jarča zhulená, tak každého objímá a líbá a my čekali,že bude sranda, jak zareagujete"!

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. prosince 2015 v 16:16  

Nemělo tam být tasery?

Jiri Janecek řekl(a)...
7. prosince 2015 v 9:28  

Mne by docela zajimalo, co potom, v pripade pozitivniho testu? Promluva s reditelem? S vychovnym poradcem? Treba o skodlivosti alkoholu a drog?
----
A nebo cetl nejaky hlavoun muj napad na razitko do obcanky "Nevhodny pro dalsi vzdelavani" (dneska spis elektronicky certifikat). Ma to sanci se chytit?

PS: Doufam, ze tematu se chytne i pan Kartous a napise neco moudreho ve smyslu, ze ti nasi ucitele jsou tak strasni, ze kvuli nim deti piji a droguji, aby tu silenou skolu nejak prezili/y..

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.