Přečtěte si: Nejchudším dětem zaplatí ministerstvo obědy. Hlad neprospívá soustředění, říká Valachová

sobota 5. prosince 2015 ·

Tisíce dětí ve školách nechodí na obědy, protože jejich rodiče na ně nemají peníze. Ministerstvo školství to chce napravit. Vyčlenilo 30 milionů korun na obědy ve škole těm nejchudším dětem. Peníze dostanou přes neziskové organizace. Ministryně Kateřina Valachová už oznámila, že bude usilovat o to, aby měli obědy zdarma všichni předškoláci v rámci zavedení povinného posledního roku školky.


Z článku Markéty Hronové v Aktuálně.cz vybíráme:

"Školní stravování by mělo být součástí školní docházky. Přestože školní obědy dětem dotujeme, jsou rodiny, které si ani zbylou část nemůžou dovolit doplácet, a jejich děti tak musí teplý školní oběd vynechat. Mnohdy se tak účastní odpoledního vyučování hladové, což nepřispívá ani jejich soustředění, ani socializaci v rámci školního kolektivu,“ vysvětlila záměr ministryně školství Kateřina Valachová.

9 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. prosince 2015 v 9:54  

Pak bych prosil vydávat obědy hned ráno, aby se soustředily (děti) již dopoledne, odpoledne je to šumák.

Jenže to málokdo z odborníků ví, že "soustředitelné" předměty většinou po obědě nejsou...

Unknown řekl(a)...
5. prosince 2015 v 10:22  

Chudé děti? Opravdu máme v té naší prosperující společnosti chudé děti, které nemají na oběd?
Znám učitelky základních škol praktických, které nosí do školy tašky rohlíků, jablka, šťávu do vody, ve skříni mají krabici sušenek, aby děti, které doma nedostaly snídani neměly hlad a mohly se soustředit na vyučování.

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. prosince 2015 v 12:31  

nosí do školy tašky rohlíků, jablka, šťávu do vody

Teď to asi začnou nosit asistenti. Nevím ale, jestli asistenti učitele, a nebo žáka.
Ostatně, a co učitelé. Mému soustředění neprospívá například ponižovaní. Mimo jiné, abych se mohl stravovat za srovnatelných finančních podmínek jako moji kolegové, musel jsem každý rok dokládat, že mi nedorostla nová, funkční slinivka a žlučník.

Miloslav Novotný řekl(a)...
5. prosince 2015 v 12:57  

Ač to prof. Lukeš řekl matfyzákům v jiné souvislosti, platí to myslím pro všechny předměty na všech stupních: "Matematika je boj, do oběda s hladem, po obědě se spaním." Kéž by to i dnes byla jen legrace! Takhle to dopadne vždycky, když někoho tzv. činorodého pustíte k něčemu, čemu nerozumí. Nemohl by stranický šéf Sobotka sdělit veřejnosti skutečné důvody, proč po bezdůvodném vyhazovu a předstíraném hledání musel poslat, doslova "na" školství, nějakou paní Valachovou? Nemohla by jí stranická kolegyně Marksová pod vládním stolem poslat tahák, že existuje přídavek na dítě? Ten není na ajFouny, ale na skutečné potřeby dítěte. Tenhle Valachové nesmysl už není ani exkluze, to je segregace ze řetězu utržená. Už nemáme mít jen obecní chudé, ta (všeho)schopná ouřednice nám zavede ještě školní chudé. Jestli ji nevyhodí, tak ji vyžeňte. Jen Amos z pedagogického nebe a učitelé se budou denně dívat, jak na oběd jdou ruku v ruce děti, jimž rodiče nebo mámy místo módních hadříků a krámů zaplatí oběd i hudebku, a děti neziskově vytipované, dost možná i lépe vybavené, ale "chudé", jejichž rodičům na školní oběd nezbylo z přídavků. Nemluvě o rozličných, většinou setsakramentsky drahých, "dietách". Ostatně soudím, že použití rozpočtových prostředků na charitu není legální.

Unknown řekl(a)...
5. prosince 2015 v 15:58  

Použití rozpočtových prostředků, aby se z nich živily "neziskové" organizace by taky nemělo být legální.

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. prosince 2015 v 17:17  

Teda já jsem jezdila na zkoušky na vejšce vždy hladová. Čistilo mě to hlavu.Líp jsem se soustředila a mám to tak dodnes.Po jídle usínám.
Chudé nemáme. Ti tzv. chudí mají většinou dost peněz na cigára a alkohol.Na potraviny pak moc nezbyde.Je ale fakt, že jídlo, a především to zdravé jídlo, je i pro mě drahé. Výdaje za jídlo jsou neúměrné platů v ČR. N druhu stranu, oběd v naší jídelně stojí pro první stupeň 30 korun. Zkuste za to uvařit.Na to by ti chudí mít měli.

Eva Adamová řekl(a)...
5. prosince 2015 v 23:30  

Já tedy nevím, jestli by nebylo dobré platit obědy i poslancům v parlamentu a pracovníkům MŠMT, protože to, co vypotili v inkluzivní novele zákona a to co potí v inkluzivní vyhlášce o nějakém soustředění se na problém nevypovídá. Inkluzivním poradcům bych rovnou mrskla dvojitou porci.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. prosince 2015 v 19:18  

Peníze dostanou přes neziskové organizace. Proč? PROČ?? P-R-O-Č???

Josef Soukal řekl(a)...
6. prosince 2015 v 20:18  

Snad aby vykázaly činnost, snad aby uživily své zaměstnance - jiné důvody, proč tyto organizace suplují státní aparát, opravdu nevidím. Ale chápu, že to byla spíše řečnická otázka.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.